Hlavní obsah

Světová banka půjčí Pákistánu 900 miliónů dolarů, povodně mají 2000 obětí

– Londýn • Aktualizováno

Pákistánský vysoký komisař v Británii Vadžíd Šamsul Hasan v úterý uvedl, že počet obětí nejhorších povodní v zemi stoupl na 2000. Postiženo je jimi 20 miliónů lidí. Obnova země si dle něj vyžádá deset až patnáct miliard dolarů a bude trvat pět let. Světová banka týž den slíbila poskytnout 900 miliónů dolarů (asi 17 miliard korun).

Článek

Počet obětí však nemusí být konečný. Povodně postihly pětinu země, zničené jsou silnice, mosty i 722 000 domů. Maurizio Giuliano z Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí OCHA už varoval, že zemi hrozí druhá vlna úmrtí, které mohou způsobit epidemie nemocí z nedostatku pitné vody a potravin.. Ohroženo je podle něj šest miliónů lidí včetně 3,5 miliónu dětí.

Foto: Akhtar Soomro, Reuters

Voda odnesla v provincii Sindh pražce z pod kolejí

Podle OSN je aktuálně potřeba na pomoc 460 miliónů dolarů, přičemž k dispozici je zatím jen třetina.[celá zpráva]

Mluvčí Světové banky Miriam Aftová poté prohlásila: „Právě měníme priority, aby peníze byly okamžitě k dispozici.“

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Posádka amerického vrtulníku MH-53 nese mouku pro postižené Pákistánce.

Hasan vyzval mezinárodní společenství, aby v souvislosti s pákistánskou přírodní katastrofou přijalo "nový Marshallův plán", tedy obdobu amerického programu na obnovu evropského hospodářství po druhé světové válce. Pokud se tak nestane, hrozí podle něj destabilizace celého regionu.

Pomoc vázne i ze strachu z Tálibánu

Pomoc komplikuje fakt, že v Pákistánu působí radikální hnutí Tálibán, které mnohdy zareagovalo rychleji než úřady. Mnohé organizace se bojí, aby peníze nedostal právě on. Mluvčí humanitární organizace Care International Melanie Brooksová uvedla, že OSN by mělo více dokazovat dárcům, že peníze nejdou Tálibánu: „Oběťmi jsou matky, děti, rolníci. Uvědomte si, že povodně se šířily dlouho. Nemyslím si, že si svět uvědomuje plně rozsah katastrofy, protože pomalu narůstá. Není to drama typu zemětřesení, kdy je najednou postiženo velké množství lidí."

Foto: Akhtar Soomro, Reuters

Pákistánci v provincii Sindh na místě, kudy vedla dálnice.

Podvodně začaly před čtrnácti dny v horských oblastech na severozápadě země a převalily se přes pětinu rozlohy Pákistánu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám