Hlavní obsah

Svět nebude už jen nečinně přihlížet, varoval Obama KLDR a Írán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Americký prezident Barack Obama, který na závěr svého asijského turné přiletěl do Soulu, ve čtvrtek varoval vlády Severní Koreje a Íránu, že mezinárodní společenství nebude už dále nečinně pokračovat v bezvýsledných jednáních a rozhovorech o jaderných programech obou zemí, aniž by vidělo konkrétní výsledky.

Foto: ČTK

Americký prezident Barack Obama se svým jihokorejským protějškem I Mjong-bakem v Soulu

Článek

Nabídky těmto zemím mají časovou omezenost a poté budou přijata nová sankční opatření. Obama to prohlásil po jednání s jihokorejským prezidentem I Mjong-bakem.

"Jednání s našimi partnery o důsledcích íránského rozhodnutí neodpovědět na naší férovou nabídku v jaderné otázce už jsem zahájil," řekl Obama podle agentury Reuters. Washington a jeho spojenci zváží soubor dalších kroků, které Íránu dají "jasné poselství", že věc je míněna vážně, dodal.

Írán nedávno odmítl odesílat svůj slabě obohacený uran k dalšímu zpracování do zahraničí výměnou za hotové jaderné palivo pro svůj výzkumný reaktor. Obama ale v Soulu rovněž uvedl, že stále ještě doufá, že Teherán změní svůj dosavadní odmítavý postoj. [celá zpráva]

Spojené státy chtějí 8. prosince vyslat do Pchjongjangu zvláštního pověřence Stephena Boswortha, aby vedl přímá jednání se severokorejským režimem. Ta by měla napomoci obnovit šestistranná jednání o jaderném programu KLDR, která Pchjongjang v dubnu přerušil. Jednání se vedle USA a KLDR účastní Čína, Rusko, Japonsko a Jižní Korea. Cílem rozhovorů je přimět Severní Koreu ukončit jaderný program směřující k výrobě atomových bomb za ekonomickou pomoc a potraviny pro obyvatelstvo.

Nejlepší uvítání

Obamovi se v Soulu dostalo po příletu velkolepého uvítání. "Toto byla nejnádhernější uvítací ceremonie pro státní návštěvu, jaká se mě kdy týkala," prohlásil Obama poté, co si s I Mjong-bakem potřásli rukama. "To nejlepší jste si nechal nakonec," opáčil korejský prezident s poukazem na to, že Koreou Obamova cesta po Asii končí.

V krátkém prohlášení pro tisk Obama ocenil ekonomické úspěchy Korejské republiky jako "jeden z důvodů, pro který se korejský národ stal významným hráčem na světové úrovni". Vztahy USA a Koreje "nikdy nebyly lepší než nyní," zdůraznil.

V předchozí dnech zavítal Obama v rámci své první asijské cesty do Japonska a do Singapuru na summit Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC). Poté jednal v Pekingu s čínským premiérem Wen Ťia-paem. Po nynějším jednání s jihokorejským protějškem I Mjong-bakem má Obama v plánu navštívit jednu z amerických vojenských základen nedaleko Soulu a ještě ve čtvrtek odletět zpět do Spojených států.

Reklama

Výběr článků

Načítám