Hlavní obsah

Stáhněte se, nebo vás vyženeme, varoval Tálibán Američany

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Americká vojska zřejmě zůstanou v Afghánistánu o nějaký ten měsíc déle, než bylo původně plánováno. Minulý týden to naznačil prezident USA Joe Biden. Radikální hnutí Tálibán v reakci varovalo, že pokud Američané dohodu o odchodu k 1. květnu nesplní, vyžene je pryč. Informoval o tom arabský server Arab News.

Foto: Leah Millis, Reuters

Joe Biden

Článek

Bidena čeká v následujících týdnech možná nejtěžší rozhodnutí jeho dosavadního úřadování. Podle platné dohody, kterou uzavřel jeho předchůdce Donald Trump, mají Spojené státy k 1. květnu tohoto roku stáhnout z Afghánistánu všechny americké vojáky.

Podmínkou Američanů bylo, aby Tálibán omezil násilí v regionu, odřízl se od teroristických skupin a účastnil se vnitroafghánských jednání o složení zbraní.

Zůstat, nebo odejít: Biden zvažuje, zda stáhne vojáky z Afghánistánu

Amerika

Rychlý odchod z Afghánistánu by ale mohl způsobit, že by Tálibán či jiné skupiny mohly přemoci provládní složky v klíčových městech.

Vlivní vojenští experti Bidena varovali, že kompletní stažení vojsk dá prostor teroristickým organizacím, jako je Al-Káida, zabrat opět velké části země.

Biden proto ve čtvrtek připustil, že by američtí vojáci mohli v Afghánistánu „z taktických důvodů zůstat”. Nepředpokládá ale, že by prodloužení termínu bylo delší než jeden rok.

Afghánský prezident si odchod vojáků nepřeje

Toto vyjádření Tálibán značně znepokojilo. „Pokud někdo poruší dohodu z Dauhá a vstoupí na válečnou stezku, Afghánci mají bohatou zkušenost s obětováním se pro svobodu své země a mohou zahraniční jednotky vyhnat násilím,” řekl serveru Arab News mluvčí Tálibánu Zabihullah Mujahid.

Varoval zahraniční mocnosti, že pokud se ve stanovém termínu nestáhnou, ponesou „další finanční a lidské ztráty”.

V dubnu čeká všechny zainteresované hráče bezpečnostní konference v Turecku, jejímž cílem by podle dostupných informací mělo být vyjednání dočasné vlády v Afghánistánu. Součástí kabinetu by mohli být i zástupci Tálibánu.

Začala jednání afghánské vlády s Tálibánem

Svět

Takový návrh ale vehementně odmítá prezident Ashraf Ghani. Ten si přeje, aby zahraniční jednotky v zemi zůstaly ještě o pár let déle, protože Tálibán prý neplní podmínky, ke kterým se zavázal. Ghani zároveň doufá, že Bidenova administrativa vyjedná s Tálibánem novou dohodu.

Výběr článků

Načítám