Hlavní obsah

Souostroví v Tichém oceánu má prvního nakaženého, chystá se lockdown

Tichomořské souostroví Tonga, na němž žije 106 tisíc obyvatel a kterému se zatím nákaza koronavirem vyhýbala, ohlásilo prvního nakaženého. Tamní premiér varoval, že hlavní ostrov Tongatapu se musí připravit na uzávěru. Nakažený přiletěl z Nového Zélandu a byl plně naočkovaný.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nákaza virem SARS-CoV-2 se prokázala u jednoho z cestujících, kteří na Tongu přiletěli z Nového Zélandu. Jde o člověka, který je plně očkovaný. Podle novozélandských úřadů měli všichni pasažéři před odletem z města Christchurch negativní test.

Uzávěra ostrova Tongatapu by mohla přijít začátkem příštího týdne, napsala agentura AFP. „Důvod, proč uzávěra nepřijde už o víkendu, je ten, že podle odborníků trvá nejméně tři dny, než se virus rozvine a než infikovaný člověk začne nákazu šířit,“ řekl premiér Tongy Pohiva Tuionetoa.

Letadlem z Nového Zélandu se na souostroví vraceli také někteří členové olympijského týmu, kteří v Christchurch uvázli při návratu z her v Tokiu. Všichni sportovci byli očkovaní už před začátkem olympiády. Mezi obyvateli Tongy má očkování asi třetina lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám