Hlavní obsah

Somálští piráti unesli ruský tanker

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nairobi

Somálští piráti vyzbrojeni automatickými puškami ve středu v Indickém oceánu unesli ruský tanker Moskevská univerzita i s 23 členy posádky. V jejich závěsu je ruská válečná loď, uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle mluvčího námořních sil EU v oblasti Johna Harboura piráti na loď Moskevská univerzita plující pod liberijskou vlajkou zaútočili za úsvitu v Adenském zálivu. Útočili ze dvou rychlých člunů. Posádka jim několik hodin vzdorovala a stačila vyslat nouzový signál. Nakonec útočníci loď o výtlaku 106 000 tun obsadili.

Harbour doplnil, že k tankeru plnou rychlostí míří ruská válečná loď, velký protiponorkový torpédoborec Maršál Šapošnikov o výtlaku 6700 tun, vybavený vrtulníky, protilodními raketami, torpédy i torpédy proti ponorkám, uvedla DPA.

Útok se udál asi 800 kilometrů na východ od somálského pobřeží. Tanker směřoval z Rudého moře do Číny. Veze 86 000 tun ropy.

Vody na východ od severoafrického pobřeží patří mezi nejnebezpečnější na světě. V současnosti piráti drží více než 300 rukojmí.

Reklama

Výběr článků

Načítám