Hlavní obsah

Somálští piráti mají další úlovek, luxusní jachtu

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nairobi

Somálští piráti zadrželi ve vodách u východního pobřeží Afriky další loď. Luxusní jachtu společnosti Aquatours se sídlem v Londýně unesli nedaleko Seychel, napsala agentura AP.

Článek

Loď Indian Ocean Explorer naštěstí před přepadením stačila vyložit turisty. Na palubě však bylo sedm členů posádky.

Ředitel Aqatours Kirk Green řekl, že ho o únosu informovalo britské námořnictvo ve středu a on si myslel, že se přepadení událo ve stejný den. Americké námořnictvo však později uvedlo, že k němu došlo už v pátek nebo sobotu. Jachta je údajně v přístavu Harardhere, sídle pirátů severně od somálského hlavního města Mogadiša.

Jachta má sedm ložnic a má kapacitu pro 14 pasažérů a posádku. Výlety za potápěním a rybařením na ní stojí 3 000 dolarů a víc.

Somálští piráti loni podél 3 000 kilometrů dlouhého pobřeží Afrického rohu zadržela 42 lodí. Přišli si při tom na 80 miliónů dolarů výkupného. Adenským zálivem projede ročně 20 000 obchodních lodí. Armádní patroly NATO, Ruska ale i Číny v nebezpečných vodách piráty podle pozorovatelů vytlačily dál na východ právě až k Seychelám.

Reklama

Související články

Somálští piráti unesli dva evropské tankery

Dva tankery evropských lodních společností skončily v posledních dvou dnech v rukou pirátů operujících v somálských teritoriálních vodách. Oznámilo to ústředí...

Výběr článků

Načítám