Hlavní obsah

Somálští piráti unesli dva evropské tankery

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Dva tankery evropských lodních společností skončily v posledních dvou dnech v rukou pirátů operujících v somálských teritoriálních vodách. Oznámilo to ústředí Severoatlantické aliance, které v oblasti obnovuje ochrannou misi.

Foto: Vivek Prakash , Reuters

Pirátské únosy zahraničních lodí i s posádkou jsou u somálského pobřeží časté.

Článek

Poté, co byla ve středu unesena řecká loď Nipaja s 19 lidmi na palubě, skončil ve čtvrtek v rukou únosců norský tanker Bow Asir. Třiadvacetičlenná posádka byla zajata.

Somálské vody jsou nejnebezpečnější na světě. V Adenském zálivu se loni udála téměř polovina z celkem 293 útoků na obchodní lodě. Somálští piráti na výkupném inkasovali v uplynulém roce milióny dolarů. Pojistky na lodě v oblasti výrazně vzrostly.

Tento týden piráti stříleli také na japonskou, řeckou a hongkongskou loď, ale plavidla jim nakonec unikla.

I když v uplynulých dvou měsících pirátských útoků ubylo, s koncem monzunového období se očekává jejich opětovný nárůst. NATO proto oznámilo, že k Africkému rohu znovu vysílá monitorovací lodě, které mají k břehům Somálska dorazit v příštích dnech. Flotilu tvoří plavidla Portugalska, Kanady, Nizozemska, Španělska a Spojených států.

Reklama

Výběr článků

Načítám