Hlavní obsah

Solární letoun Solar Impulse 2 pokračuje v cestě kolem světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mandalaj

Letoun na solární pohon Solar Impulse 2 v neděli večer zahájil pátou etapu cesty kolem světa. Odstartoval z barmského města Mandalaj k devatenáctihodinovému letu do čínského města Čchung-čching. Letoun měl před zahájením páté etapy dlouhé 1375 kilometrů desetidenní přestávku, protože čekal na příznivější počasí v Číně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Solar Impulse 2 odstartoval z barmského města MandalajVideo: Reuters

 
Článek

Autory projektu jsou Švýcaři André Borschberg a Bertrand Piccard, kteří se při pilotování jednosedadlového letounu střídají. Pilotem páté etapy je Piccard, jeho přistání v Čchung-čchingu se očekává v pondělí kolem 18.00 SELČ, napsala agentura DPA.

Cesta letounu Solar Impulse 2 kolem světa začala 9. března v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Piccard a Borschberg se pomocí letu snaží podpořit využívaní sluneční energie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Solar Impulse 2 odstartoval z letiště v Abú Zabí Video: Reuters

Solar Impulse 2 je vylepšenou verzí prvního letadla Solar Impulse, které oba piloti vyzkoušeli při přeletech nad Evropou, Afrikou a USA. Na svém povrchu má 17 248 fotovoltaických článků, které s pomocí lithiových baterií dodávají energii čtyřem motorům. Letoun má rozpětí křídel 72 metrů, což je více, než má Boeing 747. Váží ale jen 2,3 tuny, tedy asi jako větší osobní automobil.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Solar Impulse 2 těsně po startu

Cesta kolem světa má trvat pět měsíců, z toho vlastní let 25 dní. Celá trasa by odhadem měla být dlouhá kolem 35 000 kilometrů. Největší výzvou bude přelet nad Tichým a Atlantským oceánem, přičemž nejdelší etapou na trase bude přelet z čínského Nankingu na tichomořské Havajské ostrovy. Potrvá pět dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám