Hlavní obsah

Slibovaná tolerance se nekoná. Tálibové ženy na ulicích mlátí bičem

– Kábul

Když radikální islamistické hnutí Tálibán v srpnu ohromilo rychlostí, kterou po dvaceti letech znovu obsadilo Afghánistán, chlácholilo svět, že tyranii z 90. let minulého století nehodlá opakovat. Uplynul měsíc a afghánské ženy se opět bojí vycházet. V ulicích jim hrozí lynčování.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tálibánec bičem mlátil ženy Video: Reuters

 
Článek

Agentura Reuters v úterý zveřejnila dvě videa, na kterých je vidět, jak tálibové ženy na ulicích surově bijí bičem. První video bylo pořízeno 8. září v hlavním městě Kábulu. Zachycuje bičování žen, které protestovaly proti krácení svých práv.

„Zbičovali mi záda za to, že jsem tam natáčela. Zničili mi kameru a chtěli mě chytit s mobilem v ruce, ale podařilo se mi utéct do nemocnice,“ popsala štábu Reuters jedna ze zraněných žen v Kábulu.

Česko by podle Kulhánka v žádném případě nemělo uznat vládu Tálibánu

Domácí

Druhé video pochází ze třetího největšího afghánského města Herátu na západě země. Natočeno bylo v pondělí. Zachycuje dva ozbrojence Tálibánu, jak vedle policejního auta mlátí skupinku lidí. Slyšet je mužský i ženský křik a pláč.

Plané sliby

Nahrávky ukazují, že Tálibán patrně nedrží slib, který dal ústy svého mluvčího 15. srpna poté, co ovládl celou zemi. „Rád bych ujistil mezinárodní společenství včetně Spojených států, že nikomu ubližovat nebudeme. Nestojíme o žádné vnitřní ani vnější nepřátele,“ sliboval mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid na vůbec první tiskové konferenci hnutí po obsazení země.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dva tálibánští bojovníci bili na ulici v Herátu neznámé lidi.Video: AP

Reklama

Výběr článků

Načítám