Hlavní obsah

Severokorejský ministr jedná ve Švédsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho v pátek dál jedná ve Švédsku, kam přijel ve čtvrtek na nečekanou návštěvu. Spekuluje se, že návštěva může souviset s chystaným setkáním severokorejského vůdce s americkým prezidentem. Švédsko od korejské války často zprostředkovává styky mezi KLDR a Spojenými státy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho odletěl do ŠvédskaVideo: Reuters

 
Článek

Švédský premiér Stefan Lofven řekl švédské tiskové agentuře TT: „Jestliže hlavní hráči chtějí, aby Švédsko hrálo svou roli, jsme připraveni to udělat“.

„Jsme země, jejíž vojenské síly nejsou nikde zaangažovány a dlouhodobě jsme přítomni v Severní Koreji a těší nás důvěra, že můžeme hrát roli, ale jakou roli bude Švédsko hrát, záleží na hlavních hráčích,“ řekl premiér.

Spojené státy uvedly, že si jsou vědomy schůzky ve Stockholmu, ale neví, zda souvisí s plánovanou schůzkou mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Podle Pchjongjangu cesta Ri jong-hoa souvisí s „bilaterálními vztahy a vzájemnými obavami“.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Severokorejský ministr zahraničí Jong-ho při projevu v OSN

Švédská ministryně zahraničí Margot Elisabeth Wallstromová ke čtvrtečním večerním jednáním podle listu Korean Times řekla, že „rozhovory se zaměří na konzulární odpovědnost Švédska, které zastupuje USA, Kanadu a Austrálii. Věnovat se budou i bezpečnostní situaci na Korejském poloostrově“.

Foto: TT News Agency, Reuters

Severokorjský ministr zahraničí Ri Jong-ho přijíždí na návštěvu švédského ministerstva zahraničí.

Švédsko je od konce války v roce 1953 zastoupené spolu se Švýcarskem v Dozorčí komisi neutrálních států, kde dohlížejí na dodržování příměří. Do svého rozdělení v ní působilo i  Československo. Švédsko zastupuje v KLDR americké zájmy, protože v USA nemají v Pchjongjangu své velvyslanectví. Švédsko je tam otevřelo v sedmdesátých letech a pomáhalo s propuštěním amerických občanů zadržovaných na Severu.

Reklama

Související články

Trump si klade podmínky pro schůzku s Kimem

Americký prezident Donald Trump se nesejde se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, pokud KLDR nepodnikne ověřitelné kroky směrem k denuklearizaci. Uvedla to...

Výběr článků

Načítám