Hlavní obsah

Severní Korea se uzavírá jednáním o jaderném odzbrojení

Novinky,
Pchjongjang/Soul/Washington

Severokorejský předseda Kim Čong-un se nezúčastní summitu v jihokorejském Pusanu, který má koncem listopadu připomenout vznik regionální skupiny ASEAN. Ve čtvrtek to uvedla severokorejská agentura KCNA. Země není součástí skupiny, na summit ale byla pozvána.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Donald Trump a Kim Čong-un při setkání na hranici mezi Korejemi.

Článek

Agentura neúčast zdůvodnila zhoršující se situací na Korejském poloostrově. Oznámila to jen tři dny poté, co sdělila, že nepřistoupí na další summit Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, a den poté, co americký vyslanec uvedl, že nevidí důkazy o tom, že se KLDR chce vzdát jaderných zbraní.

KCNA uvedla, že pro návštěvu „není nyní vhodná doba“, protože se zhoršují mezikorejské vztahy. Pro Kima by proto zřejmě bylo nemožné se účastnit akce v jihokorejském přístavu, na kterou ho pozval osobním dopisem jihokorejský prezident Mun Če-in.

KLDR pohrozila obnovením jaderných testů

Svět

„Kdyby bylo pozvání založeno na opravdové důvěře, pak by pro nás nebyl důvod za ně poděkovat,“ uvedla KCNA a pak vysvětlila, že jí vadí pomalý pokrok ve vzájemných vztazích, „sliby učiněné v Pchanmundžomu, v Pchjongjangu a na hoře Pektu-san nebyly splněny, takže by schůzka mezi vůdci obou zemí neměla smysl“. Viní Jižní Koreu, že se slíbené projekty nerozběhly kvůli mezinárodním sankcím.

Rétorika vyjádření byla na severokorejské zvyky mimořádně uměřená: „Jsme si vědomi, že Jih udělal vše podle protokolu pro případnou návštěvu našeho vůdce. Chápeme Moonovu úzkost, udělal při této příležitosti průlom v mezikorejských vztazích.“ To ukazuje, že KLDR si nechce uzavřít cestu pro jednání s Jižní Koreou.

Ochladnutí vztahů mezi Washingtonem a Pchjongjangem

Odmítnutí pozvání je výsledkem patové situace v odzbrojovacích jednáních mezi KLDR a USA. Spojené státy požadují, aby se KLDR napřed plně vzdala jaderných zbraní, až potom jsou ochotny odvolat sankce uvalené na KLDR za její jaderné a raketové zbrojní testy. Severní Korea požaduje průběžné uvolňování sankcí.

Kim se nechal vyfotit, jak cválá na bílém koni

Svět

V pondělí Pchjongjang odmítl další schůzku Kima s Trumpem poté, co americký prezident v tweetu vyzval severokorejského předsedu, aby rychle uzavřel dohodu o jaderném ozbrojení, a svůj vzkaz zakončil slovy: „Brzy se uvidíme.“

Poradce severokorejského ministerstva zahraničí Kim Kje-kwan v reakci uvedl, že od první schůzky mezi vůdci KLDR a USA loni v červnu v Singapuru bylo dosaženo jen malého pokroku a že Spojené státy musejí ukončit nepřátelskou politiku: „Už nemáme zájem o rozhovory, které nám nic nepřinášejí. Vzhledem k tomu, že nedostáváme nic na oplátku, nebudeme už dávat americkému prezidentovi něco, čím se může vychloubat jako úspěchem své vlády.“

Odmítnutí Pchjongjangu je ranou pro jihokorejského prezidenta, jenž doufal, že Kim navštíví Pusan, když on byl v Pchjongjangu, a posílí tak jím prosazovaný mírový proces.

Severní Korea sice dala v září najevo, že je připravena jednat o odzbrojení do konce roku, když však pracovní schůzka ve Stockholmu ukázala, že USA neuvolní sankce, stáhla se. O možném selhání jednání hovoří i zvláštní americký vyslanec Stephen Biegun. Řekl, že okno pro jednání je stále otevřené, a vyzval Severokorejce, aby toho využili. Varoval však, že nevidí skutečné důkazy, že KLDR má zájem o jaderné odzbrojení.

Reklama

Výběr článků

Načítám