Hlavní obsah

Severní Korea pohrozila novým jaderným testem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severní Korea pohrozila, že v reakci na rozhodnutí výboru OSN, který doporučil soudit její režim v Haagu, provede nový jaderný test. Severokorejské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek obvinilo USA, že rezoluci výboru Valného shromáždění pro lidská práva zorganizovaly.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s generály

Článek

Výbor doporučil ve čtvrtek Radě bezpečnosti OSN trestní stíhání špiček KLDR kvůli zločinům proti lidskosti. [celá zpráva]

Není ale pravděpodobné, že by Rada bezpečnosti soud dovolila, protože spojenci Severní Koreje – Rusko a Čína – mají právo veta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Pchjongjangu jde o „vážnou politickou provokaci“ USA založenou na „zfalšovaných svědectvích a pomluvách“ severokorejských uprchlíků, citovala z prohlášení stanice BBC.

Taková „agrese“ Severokorejcům „neumožňuje vyhýbat se nadále nové jaderné zkoušce“. Pchjongjang dodal, že „neomezeně“ posílí míru vojenského odstrašení.

Americký výzkumný ústav US-Korea Institute v té souvislosti tento týden oznámil, že satelity zaznamenaly zvýšený provoz v severokorejském jaderném zařízení Jongbjon.

Severní Korea už dříve odmítla obvinění, že porušuje lidská práva. Zpráva OSN hovoří o „nevýslovných zvěrstvech“. Pchjongjang dokonce v říjnu uspořádal tiskovou konferenci, které jinak nepořádá. Na ní popřel existenci trestních kolonií.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

KLDR provedla už tři jaderné testy – ten poslední loni.

Reklama

Související články

Kim Čong-un se zotavuje, už chodí bez hole

Severokorejský vůdce Kim Čong-un už k chůzi nepotřebuje hůl. Na posledních fotografiích zveřejněnými státním deníkem Rodong sinmun figuruje bez ní.

Třetí Kim překonává brutalitou otce

Kim Čon-un je ještě krutější než jeho otec, uvedl jeden z členů ochranky Kim Čong-ila, který utekl do Jižní Koreje. Podle něj si třetí v dynastii Kimů vymáhá...

Výběr článků

Načítám