Hlavní obsah

Severní Korea pohrozila kvůli americkému cvičení odvetnými útoky

Soul/Pchjongjang

Severní Korea ve čtvrtek odsoudila nadcházející jihokorejsko-americké společné vojenské cvičení. Označila ho za „vyhlášení války” a chvástala se svou schopností provést odvetné údery proti Soulu a Bílému domu, uvedla agentura AFP.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejská obsluha mobilních raketometů

Článek

Každoroční dvoutýdenní cvičení Ulchi Freedom začíná v pondělí. Zapojí se do něj desítky tisíc vojáků, přičemž manévry sestávají převážně z počítačem simulovaného nácviku severokorejské invaze.

Letošní cvičení přichází v době zvláště vysokého napětí, kdy Jižní Korea obvinila KLDR z nastražení min, které zranily jihokorejskou pohraniční hlídku.

Severokorejské ministerstvo zahraničí vyzvalo k okamžitému odvolání manévrů a varovalo Washington, že bude zodpovědný za „veškeré následky“, pokud se cvičení uskuteční.

Z KLDR rovněž zaznělo opakování hrozby útokem na prezidentské paláce USA i Jižní Koreje. Podle severokorejského prohlášení by měly mít obě země na paměti, že Bílý dům ve Washingtonu i Modrý dům v Soulu, v němž sídlí jihokorejská prezidentka, jsou na dostřel severokorejských raket.

Severní Korea neustále rozšiřuje a vylepšuje své rakety, ovšem experti se neshodují v tom, jak daleko či blízko je KLDR od splnění svého cíle – rakety schopné nést jadernou hlavici.

Reklama

Výběr článků

Načítám