Hlavní obsah

Severní Korea pohrozila jihu násilnou akcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Pchjongjang v pátek pokračoval ve výhrůžkách. Po hrozbách USA a oznámení dalších testů raket i jaderných náloží se obrátil proti svému jižnímu sousedovi. Pokud bude Soul podporovat a uplatňovat nově vyhlášené sankce Rady bezpečnosti, dočká se „silných fyzických protiopatření“.

Foto: ČTK/AP

Jihokorejský expert zkoumá trosky severokorejské kosmické rakety.

Článek

Severokorejská rada pro mírové sjednocení otčiny v úterý řekla, že Soul může počítat s odvetou, pokud se přidá k sankcím schváleným Radou bezpečnosti OSN: "Jestliže se loutková skupina zrádců přímo zapojí do takzvaných sankcí OSN, KLDR proti ní podnikne tvrdá fyzická protiopatření.“

„Sankce znamenají válku a je to vyhlášení války proti nám,“ dodala rada.

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení odmítlo upřesnit druh hrozeb ze strany severu.

USA rétoriku KLDR tvrdě odsoudily. „Další provokace mohou jen zvýšit izolaci Pchjongjangu a pokračující zaměření na jaderný a raketový program nijak nepomůže severokorejskému lidu,“ řekl mluvčí Bílého domu Jay Carney s narážkou na hrozby jaderným výbuchem a vypouštěním raket. [celá zpráva]

Kimovu režimu pohrozila i Čína. "Jestliže Severní Korea podnikne další jaderné testy, Čína se nebude zdráhat omezit svou pomoc," stojí v úvodníku státního listu Global Times, i když Peking vyzval k dialogu a naléhal na všechny strany, aby „jednaly zdrženlivě a sledovaly dlouhodobé zájmy".

Reklama

Výběr článků

Načítám