Hlavní obsah

Severní Korea není připravena na válku, tvrdí Soul a hlásí, že se ubrání sám

– Soul/Madrid/Moskva • Aktualizováno

Jihokorejský ministr obrany Kim Kwan-čin v noci na pátek uvedl, že ozbrojený konflikt na Korejském poloostrově aktuálně nehrozí, i když je tu konfrontace s nepřítelem. Podle něj navzdory vypjaté rétorice není KLDR připravena na válku. Snížil i obavy z jaderné a raketové hrozby, uvedl korejský web dailynk. Dvě rakety středního doletu přitom Pchjongjang v pátek umístil na mobilní odpalovací rampy.

Foto: Profimedia.cz

Jihokorejští letci u stroje F-15

Článek

"Počátkem tohoto týdne Severní Korea přesunula vlakem dvě rakety Musudan na své východní pobřeží," sdělil nejmenovaný vysoký jihokorejský vojenský představitel agentuře Jonhap.

Severní Korea rakety Musudan skryla do blíže neidentifikovaného objektu, což je vnímáno jako snaha Pchjongjangu o překvapivý odpal. Rakety už jsou podle jihokorejských zdrojů umístěny na mobilní odpalovací zařízení. Naznačuje to brzký start. Let bude monitorovat jihokorejská armáda.

KLDR nemá malou nálož

Kim Kwan-čin sdělil, že Jižní Korea je schopna sama zabránit případnému jadernému útoku ze strany KLDR. Podle ministra obrany nemá KLDR malou nálož, kterou by mohla umístit do hlavice rakety a použila by k útoku letadlo s jadernou bombou.

“Nemáme informace o možné miniaturizaci severokorejských jaderných zbraní, při jejich současné úrovni by bylo reálné jedině shodit bombu z letadla. Jestliže však severokorejský bombardér přeletí hranici, bude jej možné sestřelit, či dostihnout.“

Foto: David Guttenfelder, ČTK/AP

Severokorejská raketa na přehlídce

K severokorejskému jadernému arzenálu dodal: „Stejně jako ostatní jaderné mocnosti, pokud KLDR vyvinula jaderné zbraně, tak pouze pro odstrašování.“

Kim také odmítl paniku z přesunu severokorejské rakety, kdy japonský deník Asahi uvedl, že by to mohl být nový typ KN-08 schopný zasáhnout i území USA. Potvrdil, že to není tato raketa: „Není to KN-08, je to jedna z těch, které mají větší dostřel, ale nejsou schopny zasáhnout pevninské státy USA.“ [celá zpráva]

Foto: Yonhap, Reuters

Nový jihokorejský tank K-2 při střelbě

Přesun má podle něj dvě možné příčiny. „Jde o demonstraci (síly) nebo o cvičení“.

Podle zpravodajských zdrojů by mělo jít o střelu Musudan s doletem cca přes 3000 kilometrů, kterou zatím KLDR nikdy nevyzkoušela.

Foto: David Ryneš, Novinky

Dostřel severokorejských raket

Mluvčí ministerstva obrany Kim Min-sok uvedla: „Zblízka monitorujeme severokorejské přípravy rakety, ale zatím není jasné, kdy a kde bude vypálena.“ Spekuluje se o tom, že to bude při příležitosti 15. dubna, kdy se narodil velký vůdce a zakladatel KLDR Kim Ir-sen.

Korejské námořnictvo v pátek potvrdilo, že vyslalo dva torpédoborce o výtlaku 7600 tun vybavené antiraketami systému Aegis do blízkosti oblasti, kam KLDR přesunula raketu. „Jestliže sever vypálí raketu, budeme sledovat její trajektorii,“ řekl nejmenovaný představitel námořnictva agentuře Yonhap. Ve stavu nejvyšší pohotovosti je i radar pozemní protiraketové ochrany Zelená borovice a letadlo včasné výstrahy Mírové oko.

Foto: Chip East, Reuters

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun

Severní Korea zašla příliš daleko, varuje generální tajemník OSN

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval ve čtvrtek Severní Koreu, aby změnila kurs. Obává se, že by nechtěná krize na Korejském poloostrově mohla mít velmi vážné důsledky. Na tiskové konferenci v Madridu varoval především před nebezpečím jaderných výhrůžek. [celá zpráva]

„Jaderná hrozba není hra, je to velmi vážné. Myslím, že Severní Korea zašla příliš daleko ve své rétorice,“ řekl Pan Ki-mun pár hodin poté, co KLDR oznámila přesun rakety „dostatečného doletu“.

Foto: Lee Jae-won, Reuters

Přesun jihokorejských samohybných děl

Generální tajemník OSN současně vyzval všechny zúčastněné strany, aby zklidnily napětí, neboť „ve znepokojivé situaci každé selhání v úsudku může mít velmi vážné důsledky". Vyzval je též, aby se zapojily do dialogu.

Rusko ale ve čtvrtek prohlásilo, že vzhledem k postupu KLDR je jen malá šance na obnovu šestistranných rozhovorů o denuklearizaci Korejského poloostrova.

"Vzali jsme na vědomí rozhodnutí KLDR z března... podle něhož chce Severní Korea dál rozšířit svůj status země disponující atomovými zbraněmi za účelem sebeobrany," řekl podle ČTK mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič a dodal: „To zásadně komplikuje možnost obnovení šestistranných rozhovorů, či dokonce tuto šanci zcela maří. "

"Snahy Pchjongjangu porušovat rozhodnutí RB OSN jsou naprosto nepřijatelné," dodal Lukaševič.

Reklama

Výběr článků

Načítám