Hlavní obsah

Šéf bezpečnosti? Nadále patří mezi hledané teroristy

Právo, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový tálibánský šéf bezpečnosti v Kábulu je na americkém seznamu hledaných teroristů a Washington za jeho dopadení nabízí pět milionů dolarů (přes sto milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Kálil ur-Rahmán Hakkání

Článek

Podle serveru NBC News se Kálil ur-Rahmán Hakkání řadí mezi nejhledanější teroristy na světě. Odměnu za informace, které by vedly k jeho dopadení, zveřejnila americká vláda už před deseti lety

Rahmán, který figuruje i na seznamu teroristů OSN, je jeden ze strýců Siradžuddínho Hakkáního, šéfa militantní sítě Hakkání, která bojovala po boku Tálibánu proti vládním silám i vojákům NATO. Siradžuddín by měl být nyní zástupcem šéfa Tálibánu.

Exploze v Kábulu si vyžádala přes 180 obětí. Odpálil se jen jeden člověk

Zahraniční

Síť Hakkání se v posledních letech stala jednou z nejmocnějších a nejobávanějších povstaleckých skupin v Afghánistánu a má na svědomí řadu pumových a dalších útoků na afghánské a zahraniční vojáky, které měl mezi jinými plánovat i Rahmán.

Rahmán minulou neděli v rozhovoru se stanicí al-Džazíra ujistil, že Tálibán pracuje na tom, aby v Afghánistánu znovunastolil pořádek. „Když dokážeme porazit velmoci, jistě dokážeme zaručit i bezpečnost afghánskému lidu,“ zdůraznil.

Čtvrteční atentát u kábulského letiště jeho slova přinejmenším zpochybňuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám