Hlavní obsah

Sebevrazi Tálibánu zaútočili v Kábulu u parlamentu, třicet mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Nejméně 30 oběti si v úterý vyžádaly útoky dvou sebevražedných atentátníků v centru afgánské metropole Kábul nedaleko budovy parlamentu a Americké univerzity. Osmdesát dalších osob bylo zraněno, uvedla BBC. K útoku se přihlásilo hnutí Tálibán. K dalším krvavým útokům došlo na jihu země a zraněn byl i velvyslanec Spojených arabských emirátů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sebevražední útočníci Tálibánu udeřili v centru KábuluVideo: Reuters

 
Článek

Nejprve se sebevražedný atentátník odpálil v kábulské čtvrti Darul Aman. Hned po něm zaútočil druhý v autě, které bylo naloženo výbušninami, uvedli představitelé afghánských bezpečnostních zdrojů.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánští policisté na místě sebevražedného atentátu v Kábulu

„První exploze byla vně parlamentu. Bylo zabito a zraněno hodně nevinných civilistů,“ řekl zraněný strážce parlamentu AFP s tím, že útočník přišel pěšky.

Dodal, že na druhé straně silnice bylo zaparkované auto s výbušninami. „Když explodovalo, výbuch mne odhodil vzad,“ dodal.

Šéf sedmého kábulského policejního okrsku Ahmad Wali BBC řekl, že druhá nálož explodovala, když přiběhli pomáhat policisté obětem prvního atentátu.

K útoku se přihlásilo radikální hnutí Tálibán s tím, že terčem útoku byl mikrobus afghánské zpravodajské služby.

Útok v Hílmandu

V úterý ráno se také terčem sebevražedného atentátu stala noclehárna používaná tajnou službou v hlavním městě provincie Hílmand Laškar Gahu.

Místní policejní velitel oznámil, že bylo zabito nejméně sedm lidí, civilistů i vojáků. Dalších šest osob bylo zraněno. Poblíž místa útoku byl nalezen automobil naložený trhavinami, uvedla agentura AP.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Později následoval výbuch v domě guvernéra v jižní provincii Kandahár. O život přišlo nejméně jedenáct lidí a čtrnáct dalších bylo zraněno, mezi nimi i velvyslanec Spojených arabských emirátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám