Hlavní obsah

Sebevražedná atentátnice zabila v Kábulu 12 lidí, hlavně cizince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Nejméně 12 obětí si vyžádal úterní sebevražedný atentát na mikrobus na předměstí Kábulu. Mezi oběťmi je devět cizinců, žádný koaliční voják zabit nebyl. K útoku se přihlásila vzbouřenecká skupina Hezbe Islámí Gulbuddína Hekmatjára, které uvedla, že jde o odvetu za film Nevinnost muslimů, který uráží Proroka.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Trosky mikrobusu u benzínové pumpy

Článek

„Můžeme potvrdit, že sebevražedný atentát provedla sebevražedkyně,“ řekl BBC vysoký afghánský představitel, který má na starosti boj s terorismem.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Trosky mikrobusu zničeného výbuchem

Žena se vyhodila do povětří nedaleko kábulského mezinárodního letiště, kam vezl mikrobus zahraniční a afghánské zaměstnance ostrahy. Dvanáct jich zahynulo a dalších osm bylo zraněno. Třemi oběťmi jsou Afghánci, kromě dvou cestujících ještě okolo procházející mechanik. Podle sil NATO mezi oběťmi není žádný koaliční voják. Svědek uvedl, že atentátnice seděla v jiném vozidle.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Afghánští policisté na místě atentátu

K atentátu se přihlásila afghánská povstalecká Islámská strana (Hezbe islámí), která podobné útoky obvykle nepodniká. Skupinu vede bývalý mudžahedín Gulbuddín Hekmatjár, který byl v devadesátých letech premiérem.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Afghánští policisté u trosek mikrobusu

Mluvčí skupiny Hezbe islámí vysvětlil, že žena odpálila výbušniny na svém těle na protest proti americkému filmu Nevinnost muslimů, který znevažuje islám a proroka Mohameda.

Demonstrace proti filmu pokračují

Protesty proti filmu zasáhly celý muslimský svět. Pákistán kvůli snímku zablokoval přístup na server YouTube do té doby, než bude stažen trailer. Stovky demonstrantů se o víkendu pokusili zapálit americký konzulát v Karáčí. Při zásahu policistů zahynul jeden demonstrant.

Foto: Zoubeir Souissi, Reuters

Tunisané demonstrující proti filmu.

V Afghánistánu, Pákistánu i v Indonésii byly pondělní manifestace provázené násilnostmi, Írán hodlá autory filmu vypátrat a stíhat. I jeden egyptský imám vyzval k zabití všech protagonistů filmu, uvedlo americké centrum SITE, které sleduje servery islámských radikálů.

"Vyhlašuji fatvu a vyzývám mladé muslimy ve Spojených státech a Evropě, aby ji respektovali. To znamená, aby zabili režiséra, producenta, herce a všechny, kteří se podíleli na tomto filmu a propagovali ho. Nechť Alláh řídí vaše kroky a věnuje vám úspěch," řekl imám.

Za filmem stojí tři egyptští křesťané, kteří jsou stoupenci radikálního koptského kněze Zakarii Botrose.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Následky atentátu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám