Hlavní obsah

Sebevrah v Afghánistánu zabil čtyři české vojáky

Novinky, rei
Kábul
Aktualizováno

Čtyři čeští vojáci zemřeli při úterním sebevražedném útoku u letecké základny Bagram na severovýchodě Afghánistánu. Novinkám to potvrdila mluvčí generálního štábu armády Jana Růžičková. Další voják je těžce zraněn. Podle afghánských zdrojů při útoku zemřelo dalších 12 lidí.

Při výbuchu v Afghánistánu zahynulo 16 lidí, mezi nimi čtyři čeští vojáciVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Dnes 8. července 2014 v čase okolo 5:15 našeho času při patrole v okolí základny Bagram v afghánské provincii Parván došlo k výbuchu improvizovaného výbušného zařízení. V uvedenou dobu patrola sesednutá z vozidel prováděla rutinní činnost ve stanoveném prostoru,” uvedl generální štáb v tiskové zprávě.

Dva desátníci, četař a rotmistr ve věku 28 až 39 let byli zabiti, další rotmistr ve věku 39 let byl těžce zraněn a převezli ho do americké vojenské nemocnice v Bagramu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Rodiny vojáků jsou vyrozumívány,” doplnila armáda.

Ministra obrany Martina Stropnického zpráva o události zastihla na dovolené. „V souvislosti s tragickou událostí v Afghánistánu ministr okamžitě přerušil svoji krátkou zahraniční dovolenou a vrací se zpět do Prahy,” oznámil jeho úřad.

Náčelník generálního štábu Petr Pavel ohlásil tiskovou konferenci na 14. hodinu.

Útočník z Tálibánu na kole

„Cílem útočníka byli čeští vojáci během návštěvy místní nemocnice,” popsal podle agentury DPA mluvčí vlády v Parvánu. Agentura AP informovala, že k útoku se přihlásili povstalci z hnutí Tálibán.

Podle zástupce provinční policie vyjížděli vojáci do vesnice Qalandar Khil, aby vyšetřili raketový útok před dvěma dny, když zaútočil sebevrah s výbušninami.

„Byl tam sebevražedný útočník na kole, který odpálil své výbušniny,“ uvedl mluvčí. Podle něj však zemřelo šest vojáků a také deset civilistů. Podle upřesněných zpráv však byli kromě civilistů zabiti čtyři vojáci a dva afghánští policisté.

Češi v Afghánistánu přišli už o devět svých vojáků.

V Bagramu působí podle armádního webu od dubna 2. strážní rota tvořená 150 vojáky většinou ze 41. mechanizovaného praporu ze Žatce a 43. výsadkového praporu z Chrudimi. Jejich cílem je zajistit bezpečnost letecké základny.

V Afghánistánu zahynulo devět českých vojáků
4. května 2007 – V provincii Badachšán zahynul osmadvacetiletý český rotmistr, kterého zavalila lavina kamení a bahna. Dva další byli těžce zraněni.
17. března 2008 – Pětatřicetiletý příslušník speciální jednotky vojenské policie zahynul na jihu Afghánistánu při útoku sebevražedného atentátníka. Dva vojáci byli zraněni, jeden z nich těžce; zahynuli i dva Dánové.
30. dubna 2008 – V provincii Lógar přišel o život devětadvacetiletý český voják poté, co terénním vozem najel na nálož; další čtyři muži z vozu byli zraněni.
31. května 2011 – V provincii Vardak zahynul jednatřicetiletý rotmistr, když s autem najel na improvizované výbušné zařízení. Při výbuchu zahynul i afghánský tlumočník a další dva vojáci byli zraněni.
9. října 2011 – V olomoucké vojenské nemocnici zemřel dvaatřicetiletý rotmistr, který byl v červenci těžce zraněn na misi v Afghánistánu. Utrpěl střelné poranění při útoku na základnu v provincii Vardak.
8. července 2014 – Při explozi výbušného zařízení během patroly u Bagramu zahynuli čtyři čeští vojáci a další byl těžce zraněn. Dohromady si útok připisovaný hnutí Tálibán vyžádal 16 obětí.
zdroj: ČTK

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám