Hlavní obsah

Na misích v zahraničí zemřelo 24 českých vojáků

Na misích v cizích zemích zahynulo celkem 24 českých vojáků. Nejvíc zatím v Afghánistánu. Po vzniku České republiky v roce 1993 armáda vyslala své muže do řady států, kromě jiných do zemí bývalé Jugoslávie. Působí také například v africkém Mali.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Náčelník generálního štábu ČR Petr Pavel (uprostřed) s českými vojáky na afghánské základně v provincii Wardak. Snímek z roku 2012

Článek

V Afghánistánu za posledních sedm let zemřelo devět českých vojáků. Nejtragičtější událostí byla právě ta poslední, kdy najednou přišli o život čtyři muži. Stali se oběťmi sebevražedného útočníka z řad povstaleckého hnutí Tálibán. [celá zpráva]

Celkem šest českých vojáků zemřelo při misích na území Chorvatska mezi lety 1993 a 1995. Nejvážnější událost se stala v srpnu 1995, kdy bylo pět českých vojáků mise UNCRO zraněno při ostřelování pozorovacího stanoviště OSN poblíž města Gospič. Dva z nich později zemřeli.

Zřícení vrtulníku, výbuch granátu i nehoda transportéru

V devadesátých letech zemřeli čtyři vojáci v Bosně a Hercegovině. V říjnu 1998 se u města Tomislavgrad zřítil vrtulník s tříčlennou posádkou. O tři roky později výbuch granátu při zneškodňování munice smrtelně zranil třiadvacetiletého rotmistra. Operace v Bosně a Hercegovině začala roku 1996 a trvala osm let.

V Kosovu zemřeli tři příslušníci české armády. Nejvážnější byla nehoda obrněného transportéru u obce Šajkovac v září 2002. Dva členové mise KFOR přišli o život, další tři byli lehce zraněni. V Kosovu o čtyři roky později zemřel čtyřiatřicetiletý příslušník české armády. Podle médií spáchal sebevraždu.

Tři čeští vojáci byli také zraněni na misi v Iráku v roce 2003. Jeden z nich poraněním později v pražské nemocnici podlehl.

Život vojáka, tehdy ještě společné československé armády, si vyžádala i mise v Saúdské Arábii v roce 1991. Tehdy se protichemická jednotka účastnila spojenecké operace Pouštní bouře po iráckém útoku na Kuvajt.

Mali i Somálsko

V současnosti pokračují čeští vojáci na misích v Afghánistánu. Jednou z nich je deváté Úkolové uskupení AČR ISAF, které organizačně zastřešuje všechny jednotky a prvky Armády České republiky na území Afghánistánu. Skupina čtrnácti českých vojáků působí i v Kosovu na velitelství KFOR.

V Somálsku zabezpečují příslušníci české armády dodávky potravin a pomáhají utečencům. Další zahraniční mise jsou také na Sinaji, v Bosně a Hercegovině nebo na Mali, kde vojáci pomáhají ve výcviku místní armády.

Současné mise AČR v zahraničíPočet příslušníků
Afghánistán - mise ISAFzhruba 270
Mali38
Kosovo14
Somálsko3
Sinaj3
Bosna a Hercegovina2
Zdroj: Ministerstvo obrany ČR

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám