Hlavní obsah

S Afghánistánem to jde z kopce, varují americké tajné služby

Novinky, rei
WASHINGTON

Problematická situace v Afghánistánu se komplikuje, se zemí to jde z kopce a tamní vláda, zdá se, není schopná zabránit růstu vlivu povstalců z hnutí Tálibán. Vyplývá to z náčrtu zprávy šestnácti amerických tajných služeb, o nichž s odvoláním na vládní zdroje obeznámené s dokumentem informoval ve čtvrtek deník New York Times.

Foto: Goran Tomasevic , Reuters

Článek

Povstalci stupňují násilnosti, jejich útoky, často připravované ze sousedního Pákistánu, jsou důmyslnější a vláda prezidenta Hamída Karzáího má problém s korupcí, tvrdí koncept zprávy, jejíž finální verze má být zveřejněna až po listopadových volbách nového prezidenta USA.

Zpráva bude vůbec nejkomplexnějším posudkem vývoje událostí v Afghánistánu od invaze po leteckých útocích na Spojené státy 11. září 2001. Dokument shledává pár úspěchů, třeba budování afghánské armády. Na druhou stranu ale situaci v zemi destabilizuje obchod s opiem - podle odhadů tvoří polovinu afghánské ekonomiky, a útoky povstalců.

To si administrativa prezidenta George Bushe uvědomila a do země už vyslala posily. Podle zprávy s tím Bílý dům neměl tak dlouho váhat, což je problematické vzhledem k letošnímu navyšování počtu amerických vojáků v Iráku.

Henry A. Crumpton, bývalý šéf protiteroristického oddělení na ministerstvu zahraničí, tvrdí, že správné vedení chybí nejen ve Washingtonu, ale i v evropských metropolích, a proto se závazky po leteckých útocích na USA nenaplnily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám