Hlavní obsah

Radikálové v Egyptě unesli Chorvata, hrozí jeho zabitím

Chorvatského topografa působícího v egyptském hlavním městě Káhiře unesli muslimští radikálové hlásící se k Islámskému státu. Na internetu ve středu zveřejnili video, v němž hrozí jeho zabitím, pokud egyptská vláda nepropustí vězněné muslimky. Zadržovaný muž říká, že na jeho záchranu zbývá necelých 48 hodin.

Chorvatský topograf na videu tvrdí, že k jeho záchraně zbývá posledních 48 hodin.

Článek

„Jmenuji se Tomislav Salopek. Je mi 30 let a pocházím z Chorvatska. Jsem ženatý a mám dvě děti,“ říká do kamery muž oděný do vězeňské blůzy a klečící před maskovaným radikálem, který v ruce svírá nůž.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Muž dále vysvětluje, že ho 22. července unesla organizace Sinajská provincie, což je odnož extremistického hnutí Islámského státu na Sinaji, která kromě dalšího stojí za červencovým raketovým útokem na loď egyptského námořnictva ve Středozemním moři. [celá zpráva]

Salopek vysvětluje, že na jeho záchranu zbývá jen 48 hodin: „Chtějí mě vyměnit za muslimské ženy vězněné v egyptských věznicích. Tohoto cíle by mělo být dosaženo od teď do 48 hodin. Pokud ne, vojáci Sinajské provincie mě zabijí“.

Ze záznamu není jasné, koho konkrétně chtějí extremisté z vězení osvobodit.

Salopek na videu uvádí, že v Egyptě pracuje pro francouzskou firmu působící v Káhiře. Internetová síť LinkedIn uvádí, že Chorvat pracuje jako topograf a v minulosti působil také v Sýrii, Libyi, Maroku, Iráku, Kurdistánu i České republice. Podle chorvatského listu Glas Slavonije byl Chorvat unesen cestou do práce.

Islámský stát v Sýrii za poslední rok demonstrativně před kamerou připravil o hlavu několik západních rukojmí.

Reklama

Výběr článků

Načítám