Hlavní obsah

Rada bezpečnosti zařadila skupinu Hakkání na černou listinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sankční výbor Rady bezpečnosti OSN v pondělí zařadil afghánsko-pákistánskou bojovou skupinu Hakkání na černou listinu Organizace spojených národů. Informovala o tom agentura Reuters. Mocný klan je obviňován z řady atentátů na vysoce postavené afghánské vládní a armádní činitele.

Foto: Profimedia.cz

Zasedání Rady bezpečnosti OSN

Článek

"Tyto sankce zavazují všechny členské státy OSN k tomu, aby (veliteli sebevražedných operací Karimu) Zakirovi a síti Hakkání zmrazily majetek, zakázaly cestovat a zavedly embargo na obchodování se zbraněmi," uvedla o zařazení na černou listinu americká velvyslankyně při OSN Susan Riceová.

Spojené státy v září označily tuto skupinu za teroristickou organizaci. Představitelé klanu tento krok kritizovali jako důkaz toho, že Washinghton nebere mírové úsilí v Afghánistánu vážně. USA také dlouho obviňují Pákistán z toho, že tuto síť podporují, což Islámábád odmítá.

Skupina Hakkání, která je těsným spojencem militantního hnutí Tálibán, je odpovědná za řadu krvavých útoků proti afghánským vládním jednotkám a spojeneckým silám ISAF. V USA panuje podezření, že kmen Hakkání stále udržuje těsné styky s pákistánskou špionážní službou ISI.

Reklama

Výběr článků

Načítám