Hlavní obsah

Putin a Mayová se bavili o otravě Skripala, shodu nenašli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ósaka
Aktualizováno

Normalizace vztahů Británie a Ruska nebude možná, dokud Moskva neukončí své nezodpovědné a destabilizující aktivity, prohlásila podle deníku The Guardian odcházející britská premiérka Theresa Mayová. Ta se v pátek na okraj summitu G20 sešla v japonské Ósace s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Byla to první schůzka od loňské aféry kolem otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala v britském Salisbury. Mluvila i o jeho otravě.

Foto: Rousseau Stefan, ČTK

Britská premiérka Theresa Mayová a ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Mayová při setkání s Putinem zopakovala, že Británie má nevyvratitelné důkazy, že za útokem na Skripala stojí Rusko. Podle BBC označila otrávení agenta Skripala za „opravdu opovrženíhodný čin” a dala najevo své přesvědčení, že dva podezřelí, zřejmě důstojníci ruské vojenské rozvědky, musejí být „předáni spravedlnosti“.

„Podle premiérky představuje použití smrtící nervové látky v ulicích Salisbury součást širšího vzorce nepřijatelného chování," uvedla premiérčina kancelář v prohlášení vydaném po jejím setkání s Putinem. „Zdůraznila, že zůstáváme otevření jinému typu vzájemných vztahů, Rusko si ale musí zvolit odlišnou cestu," dodal úřad Mayové.

Mayová při schůzce dodala, že Velká Británie bude „jasně bránit liberální demokracii“ a chránit lidská práva a rovnost všech včetně homosexuálů“.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov potvrdil, že Mayová na schůzce s Putinem nadnesla téma bývalého ruského špiona na britské půdě a že jí ruský prezident "poskytl relevantní odpovědi". Mayová a Putin rovněž hovořili o potřebě hledat způsoby oživení vzájemných obchodních vztahů, dodal Peskov.

Britský list The Guardian uvedl, že Mayová a Putin si před společným jednáním potřásli rukama, ale neusmáli se.

Zrádci mají být potrestáni, řekl Putin

Putin ještě před schůzkou v rozhovoru pro list Te Financial Times odmítl, že by Rusko mělo v otravě prsty, a dodal, že je to „povyk okolo špionů, kteří nestojí za zlámanou grešli“, a ten by neměl být tématem vážných mezinárodních vztahů.

Ruský prezident v rozhovoru nedal najevo žádné sympatie ke Skripalovi, který přeběhl: „Zrada je nejhorší možný zločin a zrádci musejí být potrestáni. Neříkám, že incident v Salisbury představuje způsob, jak to udělat. To v žádném případě ne. Ale zrádci musejí být potrestáni.“

Před setkáním s Putinem řekla Mayová stanici BBC: „Rusko neumožňuje vydat své občany, ale je tu evropský zatykač na tato dvě individua, takže pokud opustí Rusko, my vynaložíme veškeré úsilí, abychom je předali spravedlnosti.“

Otrava Skripala zhoršila vztahy Ruska a Británie

Vztahy mezi Británií a Ruskem ochladly, když byl loni v březnu v Salisbury na jihu Anglie otráven nervově paralytickou látkou novičok bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija. Oba byli několik týdnů v kritickém stavu, ale nakonec se zotavili.

Skripal byl agentem ruské tajné služby GRU a v roce 2004 byl odsouzen za spolupráci s britskou rozvědkou. O šest let později se po výměně špionů usadil v Británii. Londýn z útoku na Skripalovy obvinil Rusko. Podle premiérky Mayové šlo o operaci schválenou na nejvyšších místech ruského státu. Moskva jakýkoli podíl na otravě opakovaně odmítla.

Otrava Skripala vyvolala diplomatickou krizi, během níž si Rusko a řada západních států vzájemně vypověděly desítky diplomatických pracovníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám