Hlavní obsah

Psychiatr čelí hrozbám kvůli sexuální výchově pro pákistánské muslimy

Islámábád

Pákistánský psychiatr Mobin Achtár (81) se pokusil prosadit v zemi sexuální výchovu, protože z vlastní zkušenosti ví, že teenagerům způsobuje absence znalostí při dospívání traumata. Čelí ovšem výhrůžkám, je označován na šarlatána a vzpurného nonkonformistu, píše BBC.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Vyhrožovali mi. Dokonce i lékaři mě obvinili, že jednám jako šarlatán,“ řekl Achtár BBC. „Jeden provinční politik mne dokonce zavlekl do své kanceláře a řekl mi, že šířím pornografii.“ V urdštině přitom zmírnil název své knihy Sexuální výchova pro muslimy na Zvláštní problémy mladých lidí.

I tak ji většina knihkupectví odmítla: „Je to velmi smutné, ignorace sexuálních témat přitom způsobuje mnoha mladým lidem zbytečná psychologická rozrušení. To musíme změnit.“

Nestor pákistánské psychiatrie uvedl, že současný přístup, kdy se nehovoří o sexu, má vážné dopady. Podle něj někteří adolescenti dokonce spáchali sebevraždu kvůli sexuálnímu napětí při dospívání: „Zejména chlapci, když se dostanou do puberty, si myslí, že je to nějaká nemoc. Začnou masturbovat a je jim řečeno, že je to nebezpečné pro zdraví a hřích, velký hřích. Sám jsem prošel tím obdobím a měl všechny ty obavy. Jsou to nepříjemné pocity. Není tu nikdo, kdo by vám o tom něco řekl. Když jsem přišel na lékařskou fakultu, zjistil jsem, že je to všechno jinak.“

Sexuální výchova od dětství

„Ptali se mne, kdy začít se sexuální výchovou a já jsem jim řekl, hned jak dítě začne mluvit. Měly by se mu říci názvy genitálií, tak jako se mu řekne o rukou, očích, uších a nosu. Když je o něco větší, a ptá se, odkud děti přicházejí, můžete mu to říci. Tím se dítě nestane sexuálně aktivním nebo nemorálním,“ vysvětluje pákistánský psychiatr. Proto také napsal knihu o sexuální výchově.

Islám mluví o sexu

„Když jsem kvůli tomu začal studovat korán, islámské právo a duchovní školy, zjistil jsem, že v islámu se hodně hovoří o sexu. Jeden by mohl být až překvapen. Jsou tu prohlášení Proroka Mohameda o sexuálních tématech a historické zdroje nám říkají, jak odpovídal na dotazy ohledně těchto témat mužům i ženám,“ uvedl Achtár.

Ve své knize korán cituje: „Jsou vám dovoleny vztahy s vašimi ženami během měsíce půstu. Jsou vám tak blízké jako vaše šaty,“ (Korán, súra Krávy, verš 187)

Dokládá také, co si islám myslí o masturbaci, manželství a jak se muž má omýt po sexu, aby byl dost čistý u modliteb.

Reklama

Výběr článků

Načítám