Hlavní obsah

První známou pacientkou s covidem byla prodavačka z wuchanské tržnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První známou pacientkou s nákazou virem SARS-CoV-2 byla prodavačka z rybího trhu ve Wu-chanu, plyne z výzkumu profesora z fakulty ekologie a evoluční biologie na arizonské univerzitě Michaela Worobeyho. Není jím tedy původně avizovaný účetní, což posilovalo podezření, že koronavirus není spojen s tržnicí.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Pohled na wuchanské tržiště, kde se objevil koronavirus.

Článek

Worobey o výzkumu informoval v časopisu Science. Podle něj je pacientkou nula trhovkyně, u které se nemoc projevila 11. prosince. U účetního se uvádělo, že onemocněl už 8. prosince, ale první příznaky se u něj projevily až 16. prosince.

Datum 8. prosince se v souvislosti s ním zmiňovalo, protože byl v ten den u lékaře, ovšem nikoli s horečnatým respiračním onemocněním, ale s bolestí zubů.

„U něj se symptomy projevily až po více případech pracovníků z tržnice Chua-nan, což dělá z prodavačky mořských plodů nejranější známý případ. Nemoc u ní propukla 11. prosince,“ uvedl Worobey.

Ve Wu-chanu se šířil koronavirus už koncem roku 2019, už tehdy mutoval

Svět

Ve studii uvádí, že většina raných symptomatických případů je spojována s tržnicí, zejména s její západní částí, kde se prodávají psíci mývalovití (Nyctereutes procyonoides), známí i jako mývalovci kuní.

Profesor ve studii tvrdí, že „přináší silné důkazy, že pandemie se rozšířila z wuchanské tržnice s živými zvířaty“.

Profesor Worobey přitom byl jedním z 15 expertů, kteří v půlce května zveřejnili v časopisu Science výzvu, aby se vážně zvažovalo, že virus mohl uniknout z wuchanské virologické laboratoře.

Původ koronaviru už nejspíš nikdy nezjistíme, připouštějí američtí špioni

Koronavirus

Proti teorii o ohnisku na tržišti svědčilo především to, že čínské zdravotnické úřady na novou nemoc upozornily 30. prosince a spojovaly ji s tržištěm, což mohlo vést k tomu, že se pozornost soustředila na ně a přehlížely se případy odjinud.

Worobey se proto zaměřil na analýzu možných případů nové nemoci, které se objevily ještě před varováním. Prostudoval podklady o starších případech ze dvou nemocnic. I u nich se ukázalo, že byly ve většině spojeny s tržnicí.

„V jedenáctimilionovém městě byla polovina raných případů spojena s místem o velikosti fotbalového hřiště,“ řekl Worobey listu The New York Times. „Je velmi obtížné vysvětlit vzorec šíření, jestliže by epidemie nepropukla na tržišti,“ dodal.

Pacient nula s koronavirem? Zřejmě laborant z Wu-chanu, připouští WHO

Svět

Expert na infekční nemoci Peter Daszak, který byl součástí týmu WHO vyšetřujícího původ covidu-19, uvedl, že ho Worobeyho analýza přesvědčila. „Datum 8. prosince bylo chybné.“

Reklama

Výběr článků

Načítám