Hlavní obsah

Původ koronaviru už nejspíš nikdy nezjistíme, připouštějí američtí špioni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké zpravodajské služby se pravděpodobně nikdy s jistotou nedozvědí, zda koronavirus SARS-CoV-2 unikl z laboratoře, nebo se přenesl ze zvířete na člověka. Vyplývá to z rozšířené verze zprávy o původu viru, kterou si objednal americký prezident Joe Biden.

Foto: Profimedia.cz

Virus SARS CoV-2 pod mikroskopem. Jak se rozšířil na člověka není dosud jasné.

Článek

Nejnovější verze zprávy, kterou v pátek zveřejnila Avril Hainesová, ředitelka amerických národních zpravodajských služeb (DNI), obsahuje další podrobnosti o vyšetřování, na němž se podílelo více zpravodajských služeb.

Vypátrat původ viru s naprostou jistotou trvá dlouho, pokud je to vůbec možné
The Boston Globe

Virologický institut ve Wu-chanu v minulosti „vytvořil chiméry nebo kombinace koronavirů podobných SARS“, avšak to neznamená, že institut SARS-CoV-2 geneticky upravil, zdůrazňuje nový dokument.

Čtyři ku jedné

Zprávy médií o tom, že výzkumní pracovníci laboratoře ústavu vyhledali v roce 2019 lékařskou péči kvůli závažnému respiračnímu onemocnění, podle zprávy rovněž „nediagnostikují původ pandemie“.

Čína nevpustila vědce WHO do jeskyní, odkud pocházeli netopýři z Wu-chanu

Zahraniční

Čtyři americké zpravodajské organizace dospěly k závěru, že virus se „s nízkou mírou jistoty“ přenesl ze zvířete na člověka. Pátá agentura vyhodnotila jako „středně jisté“, že první nákaza člověka koronavirem souvisela s laboratoří.

Vypátrat původ viru s naprostou jistotou trvá dlouho, pokud je to vůbec možné, poznamenává list The Boston Globe. V roce 2003 se objevilo respirační onemocnění SARS, za které je zodpovědný jeden z typů koronaviru.

Pravděpodobné místo původu – jeskyně, kde žijí vrápenci podobní netopýrům, v čínské provincii Jün-nan – však vědci identifikovali až v roce 2017.

Není to zbraň, bylo jasno v srpnu

První verzi této zprávy zveřejnily americké úřady v srpnu. Zúčastněné zpravodajské agentury dosáhly „široké shody“, že nový koronavirus nebyl vyvinut jako biologická zbraň.

V drůbežích farmách dřímá další pandemie, varují odborníci

Věda a školy

„Zpráva je založena na presumpci viny a dělá z Číny obětního beránka,“ reagovala tehdy Čína a dodala, že takový přístup by mohl „narušit a sabotovat mezinárodní spolupráci při odhalování původu viru a boji proti pandemii“.

Reklama

Výběr článků

Načítám