Hlavní obsah

Při zatím nejbouřlivějších protestech na Srí Lance zemřelo osm lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protestující na Srí Lance zapálili několik domů patřících vládnoucí rodině Radžapaksů i politikům vládní strany, napsala agentura AP. Protesty, při kterých zemřelo podle AP osm lidí včetně jednoho zákonodárce a dvou policistů, vyústily v pondělí v rezignaci premiéra Mahindy Radžapaksy a v omezené míře pokračují.

Foto: Eranga Jayawardena, ČTK/AP

Protestující ve srílanském městě Kolombo

Článek

Zraněných je přes 200. Vláda dnes nařídila armádě střílet do lidí, kteří budou rabovat a podílet se na násilnostech.

Demonstranti se dnes opět shromáždili u sídla prezidenta Gotabaji Radžapaksy a vyzývali ho, aby následoval svého bratra a aby rovněž odstoupil. Lidé viní vládnoucí rodinu Radžapaksů z uvržení Srí Lanky do ekonomické krize.

Srí Lanka se chce vyhnout bankrotu, pozastavila splácení zahraničního dluhu

Ekonomika

Počet odpůrců před prezidentovou rezidencí se oproti minulým dnům snížil z tisíců na několik set poté, co úřady v pondělí vyhlásily zákaz vycházení a po celé zemi byli rozmístěni vojáci.

Podporovatelé vlády v pondělí zaútočili dřevěnými a železnými tyčemi na tábor, kde přebývají lidé protestující proti vládě, a zapalovali jim stany. „Přišli jsme o nějaké oblečení a stany,“ řekl AP jeden z protestujících. „Ale máme na své straně mnohem víc lidí než dřív.“

Útok na tábor vyústil v premiérovu rezignaci, ale i v další bouři nepokojů.

Foto: Eranga Jayawardena, ČTK/AP

Vojenský check-point v ulicích Kolomba na Srí Lance

Střílejte do lidí, nařídila vláda

V úterý vláda nařídila vojákům střílet do lidí, kteří se budou podílet na násilí a ohrožovat životy jiných. Do kolombských ulic poslala tisíce vojáků i příslušníků letectva. Navzdory tomu dav odpoledne napadl policistu s obviněním, že policie dostatečně nechrání poklidné protestující. Zástupce ministerstva obrany řekl, že mezi osmi mrtvými jsou dva policisté a že zraněno je 219 lidí; při protestech bylo vypáleno 104 domů a 60 aut.

Mnoho politiků se podle stanice BBC uchýlilo na bezpečná místa a nevycházejí na veřejnost. Skupiny protivládních demonstrantů dnes zatarasily silnici na letiště v Kolombu, aby zabránily politikům blízkým vládě odcestovat.

Z nejvyššího patra hotelu na Srí Lance spadl mladý Čech

Zahraniční

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová řekla, že ji útoky premiérových stoupenců na poklidné demonstranty znepokojují.

Protivládní demonstranti napadali politiky vládnoucí strany a v některých případech zapalovali jejich domy. Jeden ze zákonodárců přišel o život. Úřady do středy zavedly zákaz vycházení. Policie proti protestujícím použila slzný plyn i vodní děla.

Foto: Eranga Jayawardena, ČTK/AP

Protivládní protesty provázejí násilnosti.

V dnešním prohlášení vláda uvedla, že dává armádě pravomoc kohokoli zadržet na 24 hodin, než jej předá policii. Policie pak může prohledávat soukromá obydlí i vozidla bez soudního povolení.

„Situace je teď už klidnější, máme hlášení pouze o sporadických nepokojích,“ řekl agentuře Reuters policejní mluvčí v Kolombu. Policie zatím v souvislosti s násilím nikoho nezatkla a uvedla, že některé z obětí nepokojů podlehly zásahům ze střelných zbraní.

Protestní shromáždění před sídlem prezidenta Radžapaksy trvají už dvaatřicátý den v řadě. Demonstranti prezidentovi a jeho vlivné rodině přičítají vinu za ekonomickou krizi, která je označována za nejhorší od získání nezávislosti v roce 1948. V zemi s 22 miliony obyvatel je nedostatek paliva, potravin, léků a dalšího základního zboží a dochází k dlouhým výpadkům dodávek elektrické energie.

Členové kabinetu teď už bývalého premiéra Radžapaksy odstoupili v minulých dnech a týdnech a byli nahrazeni. Tři z bývalých ministrů také patří do Radžapaksovy rodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám