Hlavní obsah

Při útoku na základnu v Mali zemřelo padesát vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bamako
Aktualizováno

Při pátečním útoku na vojenskou základnu na severovýchodě Mali zemřela podle sobotní bilance padesátka vojáků. Tamní úřady incident označily za teroristický čin, prostřednictvím své agentury Amak se k němu přihlásil takzvaný Islámský stát (IS). Podle agentury AFP jde o jednu z největších ztrát, kterou místní armáda za poslední roky utrpěla.

Foto: Martin Borovička (Armáda ČR)

Maliští vojáci

Článek

O počtu obětí referují různé zdroje rozdílně. Zatímco agentury AP a Reuters s odvoláním na vládu nadále informují o nejméně 53 zabitých vojácích a jednom mrtvém civilistovi, agentura AFP s odvoláním na malijskou armádu upřesnila, že o život přišlo 49 vojáků, zatímco dvěma desítkám dalších se podařilo vyváznout.

Vojáci byli napadeni na stanovišti mezi městy Ménaka a Ansongo nedaleko hranic s Nigerem.

„Po útoku na jednotky malijské armády našly vyslané posily 54 mrtvých, z toho jednoho civilistu,” oznámil v sobotu na Twitteru malijský ministr komunikace Yaya Sangaré. Situace je podle něj již pod kontrolou, jednotky pracují na identifikaci těl. Útočníci poškodili i armádní vybavení. Armáda později bilanci upřesnila s tím, že zaznamenala ztráty v podobě 49 mrtvých, tří zraněných vojáků a také značné materiální škody. Podařilo se ale nalézt dvě desítky lidí, kteří z útoku vyvázli.

„Těžce ozbrojení neznámí muži zaútočili kolem poledne. Útok začal palbou. Útočníci pak ustoupili směrem k Nigeru,” řekl v sobotu Reuters vládní mluvčí. Připustil, že bilance útoku zůstává prozatímní, protože mrtví podstupují identifikaci, a armáda s podporou mezinárodních sil, včetně francouzských jednotek a mírových sil z operace OSN, pročesává okolí.

Malijská armáda se stále ještě vzpamatovává z koordinovaného útoku na dva armádní tábory ve středním Mali z 30. září, který si vyžádal nejméně 38 obětí. Několik různých zdrojů se však shoduje, že tato oficiální bilance byla podhodnocena, píše AFP.

K odpovědnosti za nejnovější incident se v prohlášení přihlásila teroristická síť Islámský stát. „Vojáci chalífátu zaútočili na vojenskou základnu, kde se zdržují jednotky odpadlické malijské armády, ve vesnici Indelimane v regionu Ménaka,” oznámila. Tvrzení, že útok spáchali její bojovníci, ale podle Reuters ničím nedoložila.

Vláda Mali nicméně už předtím krveprolití připsala radikálním islamistům napojeným na organizace IS a Al-Káida, jejichž baštou je právě sever země. Podnikají odtamtud útoky do celé oblasti Sahelu včetně Nigeru či Burkiny Faso.

Při útoku radikálů zahynulo 25 malijských vojáků

Svět

Sever Mali padl do rukou islámských radikálů v roce 2012 při ozbrojeném pokusu o státní převrat. Jejich postup na jih se podařilo zastavit až po nasazení francouzských vojáků. V mezinárodní misi MINUSMA jsou v zemi také čeští vojáci.

Maliským bezpečnostním složkám se však ani se zahraniční podporou stále nedaří rozsáhlé části vlastního území kontrolovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám