Hlavní obsah

Při útoku radikálů zahynulo 25 malijských vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bamako

Nejméně 25 vojáků bylo zabito při dvou pondělních útocích radikálů na předsunutí stanoviště armády v Mali u hranic s Burkinou Faso. Dalších šedesát vojáků bylo uneseno, uvedla ve středu stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Výcvik vojáků v Mali

Článek

Vláda oznámila, že se podařilo posty v Boulkesssy a Mondoru dobýt zpět, přičemž bylo zabito patnáct radikálů. Přiznala však značné ztráty vojenského vybavení.

Malijské síly poté za podpory francouzských vojáků a sil Burkiny Faso zahájily v oblasti operaci proti džihádistům. Útok byl jedním z nejkrvavějších od roku 2012, kdy v zemi začaly operovat francouzské jednotky. Rychle sice zastavily postup radikálů na Bamako a vytlačily je z velkých měst, porazit je však nedokázaly.

Mali, Burkina Faso, Čad, Niger a Mauritánie, které v oblasti společně bojují proti islámským radikálům, uvedly, že na Boulkessy zaútočila skupiny Ansarul Islam, kterou založil v roce 2016 radikální kazaTel Ibrahim Malam Dicko. Ten bojoval v řadách islamistických bojůvek od roku 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám