Hlavní obsah

Při útoku Boko Haram v Kamerunu zemřely desítky lidí

Yaoundé

Při útoku zhruba 300 radikálů z nigerijské islamistické organizace Boko Haram v Kamerunu přišlo o život téměř 90 lidí. Zabito bylo nejméně 64 útočníků, 16 kamerunských vojáků a osm civilistů, uvedl ve středu podle agentury DPA ministr obrany země v centrální Africe. Mnoho lidí bylo také zraněno.

Foto: Joe Penney, Reuters

Kamerunská vesnice u hranic z Nigérií.

Článek

Teroristé vyzbrojení těžkými zbraněmi zaútočili v obci Darak v okrese Logone-Chari na severu země už v noci na pondělí. Okres ze tří stran sousedí s Čadem a Nigérií.

Sunnitská teroristická skupina Boko Haram pochází původně ze severovýchodu Nigérie, terorizuje však i příhraniční oblasti sousedních zemí.

Boko Haram zahájila ozbrojenou kampaň proti nigerijské federální vládě asi před deseti lety. Od té doby kvůli bojům zemřelo více než 27 000 lidí a dalších zhruba 1,8 milionu se jich nemůže vrátit do svých domovů.

Boko Haram před čtyřmi lety slíbilo věrnost Islámskému státu. [celá zpráva]

Největší pozornost na sebe skupina upoutala, když unesla v roce 2014 přes 250 školaček z Chiboku  [celá zpráva]

Na konci roku 2016 se podařilo hnutí oslabit, když proti němu zasáhla nigerijská armáda spolu s vojáky sousedních zemí, ale nikdy se Boko Haram nepodařilo úplně rozprášit a podniká dál sebevražedné útoky a přepady vesnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám