Hlavní obsah

Nigerijská sekta ukázala unesené dívky, chce je vyměnit

Abuja
Aktualizováno

Nigerijská islamistická sekta Boko Haram zveřejnila v pondělí video, na kterém je vidět asi sto unesených školaček. Její vůdce Abubakar Shekau na nahrávce oznámil, že je ochoten vyměnit je za propuštění vězněných členů hnutí. Tuto nabídku ovšem nigerijský ministr vnitra Abba Moro odmítl.

Foto: ČTK/AP

Imám Abubakar Shekau stojící v čele sekty Boko Haram

Článek

Na sedmadvacetiminutovém videu je vidět asi 130 dívek oblečených v typických muslimských šatech, takzvaném hidžábu. Obličeje mají odhalené. Dívky sedí na zemi kdesi v přírodě a modlí se verše z koránu. Jedna z nich v proslovu na kameru uvedla, že jim únosci neubližují.

Velitel milicí Shekau na záznamu tvrdí, že unesené školačky, z nichž většina vyznávala křesťanství, přestoupily k islámu. Výměna, kterou nabízí, se podle Shekau nebude týkat těch dívek, které islám nepřijaly. Dodal, že do té doby, než budou věznění členové sekty propuštěni, budou dívky dál zadržovat.

Shekau dříve hrozil, že dívky prodá a některé provdá. [celá zpráva]

Objevovaly se ale i náznaky, že sekta je ochotna jednat o jejich propuštění.

Video bylo zveřejněno krátce poté, co guvernér státu Borno Kashim Shettima v pondělí podle BBC uvedl, že získal nové informace o školačkách unesených u Chiboku. Informace předal armádě, aby je ověřila. Guvernér si nemyslí, že dívky byly zavlečeny do Čadu nebo Kamerunu, jak se dříve uvádělo.

Guvernér ale nespecifikoval, kde dívky jsou a jaký je jejich osud. Předpokládá se, že většinou byly křesťanky, ale jsou mezi nimi i muslimky, protože v oblasti žijí vyznavači obou náboženství.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

K únosu školaček se přihlásila radikální islamistická sekta Boko Haram. Francouzský prezident Francoise Hollande už navrhl uspořádání bezpečnostního summitu o sektě, kterého by se mohly zúčastnit i sousední státy Kamerun, Niger a Čad. Pokud budou země souhlasit, mohl by se konat příští sobotu.

Sekta snažící se uplatnit islámské právo šaría v nejradikálnější podobě spáchala za pět let desítky atentátů, které si vyžádaly stovky životů. Ústřední vláda nemá sever Nigérie pod kontrolou.

USA odmítly, že by do Nigérie poslaly své vojáky, Francie se ale loni podílela na zásahu v Mali.

Pomoci s pátráním by měl podle nigerijského prezidenta Goodlucka Jonathana i izraelský protiteroristický tým.

Reklama

Výběr článků

Načítám