Hlavní obsah

Při pádu antonovu v Rusku zahynulo šest lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chabarovsk

Všech šest členů posádky letounu An-26KPA, který se ve středu zřítil u Chabarovsku na ruském Dálném východě, zahynulo, oznámila ve čtvrtek agentura TASS. Odvolala se na sdělení záchranářů, kteří se dostali k troskám letounu u vesnice Korfovskij asi 40 km od Chabarovsku.

Foto: Profimedia.cz

Trosky havarovaného Antonovu An-26KPA u Chabarovsku

Článek

„Na místě havárie byly nalezeny pozůstatky mrtvých. Přeživší nejsou,” sdělil zdroj agentuře. „Byly nalezeny černé skříňky, jejich obal je zjevně poškozen, ale záznam s informacemi se zřejmě zachoval v přijatelném stavu a bude moci být dešifrován,“ uvedl zdroj agentury Interfax.

Letoun An-26 zmizel ve středu z obrazovky radarů 38 km od Chabarovsku. Pozemní kontrola pak nedokázala navázat spojení s posádkou, která se měla vrátit na chabarovské letiště. Okamžitě byla zahájena pátrací akce, do které se zapojilo 70 záchranářů s vrtulníky, ty však mohly být nasazeny kvůli špatnému počasí a soumraku až ve čtvrtek.

Antonov se zřítil na území obtížně přístupné přírodní rezervace Chechcir. Protože se záchranáři nemohli kvůli silnému větru a vysokým stromům spustit z vrtulníku po lanech, bylo nutné počkat, až dorazí skupina záchranářů po zemi.

Příčina pádu zatím není známa, zvažuje se chyba pilota nebo špatné počasí.

Stroj ve verzi KPA upravené k ověřování a kalibrování letištních radionavigačních systémů patřil společnosti ZAO Letecké prověrky a systémy, která v zemi provádí 90 procent kontrol letišť. I při posledním letu prověřoval činnost radiomajáků pro navigaci letadel, než zmizel z radarů.

Havarovaný stroj ještě ve službě

Stroj s imatrikulací RA-26673 byl vyroben v roce 1979. Před letem byl opraven a posádka nehlásila žádnou poruchu, sdělil TASSu zdroj ze záchranné služby. Vyšetřovatelé zajistili vzorky paliva i všechny dokumenty včetně zdravotních karet členů posádky a informací o počasí, které dali posádce před letem meteorologové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám