Hlavní obsah

Při náletech na libyjskou Mizdu byly poškozeny civilní budovy

– Tripolis

Při nedělních a pondělních náletech byly zasaženy civilní objekty ve městě Mizda, ležícím 200 km jižně od Tripolisu. Uvedla to libyjská televize s tím, že byly zraněny desítky mužů i žen. Zasažena měla být i nemocnice. V úterý libyjští představitelé vzali zahraniční novináře, aby si prohlédli škody.

Článek

Mizda leží relativně blízko tuniských hranic, kde se rebelové pokoušejí udržet další frontu boje proti Muammaru Kaddáfímu. Ovládají město Zintán, odkud se je snaží armáda vytlačit. Nasadila proti nim raketomety Grad.

Podle koalice byly terčem náletů na Mizdu a další město Garján armádní sklady s velkými zásobami munice. Hrozilo, že by mohla být použita proti Zintánu. Sklad byl zasažen, ale exploze byla tak silná, že byla slyšet do vzdálenosti 15 kilometrů daleko a okolní domy byly srovnány se zemí nebo alespoň poničeny.

Postup rebelů ze Zintánu na Mizdu ale není podle zpravodaje listu Los Angeles Times pravděpodobný. Lidé ve městě dostali zbraně. Abdul Rahmán, který držel v ruce kalašnikov a granátomet, říkal: „Nemohou ovládnout Mizdu, protože všichni lidi tady jsou s Kaddáfím. Získají jen naše mrtvá těla."

Na obou místech žijí odlišné kmeny, které spolu vedou dlouholeté spory o půdu. „Kdyby sem přišli lidé ze Zintánu, zabijí nás,“ uvedl 25letý Ahmad Alí z Mizdy. „Je to kvůli našim a jejich praotcům, hádali se o půdu.“

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Dům poničený při explozi v Mizdě

I ve městě Mizda propukla rebelie proti Kaddáfímu, na zdech se objevovaly nápisy proti němu. Vzpoura ale neuspěla, vzbouřenci útočili na policii, pokusili se vyrabovat sklad zbraní a podle svědků byli hlavně plni násilí a patřili k vyznavačům radikálního islámu.

„Jestli chtějí změnit systém, měli by to dělat pokojně,“ uvedla 31letá zdravotní sestra Mona Aliová. „Ale co oni udělali? Vypálili policejní stanici. Všechny děti se jich bojí.“

Většina obyvatel v rebelech vidí radikály, kteří chtějí zavádět islámské právo a snaží se spojit s al-Káidou. Podle nich to už dělají v nedalekém městě Nalút u hranic s Tuniskem

Rebelové ale spojení s teroristy popírají a tvrdí, že s al-Káidou nechtějí mít nic společného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám