Hlavní obsah

Převrat v Súdánu: Výjimečný stav, vězněný premiér, rozpuštěná vláda

• Aktualizováno

Politická situace v Súdánu je napjatá. Po prvním pokusu o převrat letos na konci září se stal v pondělí druhý. Nejvýše postavený súdánský generál Abdal Fattáh Burhán vyhlásil v pondělí v zemi výjimečný stav a oznámil rozpuštění přechodné vlády. Zemi povede do voleb nová vláda složená z technokratů. Generál svým prohlášením potvrdil, že armáda provedla převrat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v Súdánu demonstrují proti vojenskému převratuVideo: Reuters

 
Článek

Premiér Abdullah Hamduk odmítl puč podpořit a vyzval súdánský lid, aby „udržel mír a obsadil ulice na obranu revoluce“. Měl být proto unesen vojáky, kteří ho drží na neznámém místě.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Nejvýše postavený súdánský generál Abdal Fattáh Burhán

Zatčeni mají být i další členové prozatímní vlády, ministr pro záležitosti vlády a ministři průmyslu a informací. Informovaly o tom televizní stanice Al-Hadath a zpravodajský portál Sudan Tribune.

Puč v Súdánu, vojáci zajali premiéra i několik ministrů

Svět

Internet a telefonní sítě jsou od rána blokovány. Armáda současně obsadila mosty a další strategické dopravní uzly. Vojáci zaútočili na sídlo rozhlasových a televizních stanic v Omdurmánu nedaleko hlavního města Chartúmu. Jejich zaměstnanci pak byli zatčeni.

Súdánská organizace Sudanese Professionals Association vyzvala na Facebooku k odporu. Podle očitého svědka byl v pondělí ráno v rezidenční čtvrti Rijádu klid. Obloha však zčernala, demonstranti údajně pálí pneumatiky, tvrdí očitý svědek.

Zprávami, které přicházejí ze Súdánu, jsou USA „hluboce znepokojeny“ a hrozí pozastavením pomoci.

Násilný převrat by podkopal demokratické touhy súdánského lidu a byl by „zcela nepřijatelný,“ napsal na Twitteru zvláštní vyslanec USA pro region Jeffrey Feltman.

Reklama

Výběr článků

Načítám