Hlavní obsah

Puč v Súdánu, vojáci zajali premiéra i několik ministrů

Chartúm

Neznámé armádní síly v Súdánu uvrhly dnes premiéra Abdalláha Hamduka do domácího vězení poté, co obléhaly jeho dům, informovala agentura Reuters s odvoláním na súdánskou televizi. Agentura upozornila, že informaci zatím nepotvrdily další zdroje. Vojáci podle súdánské televize zadrželi také několik politických představitelů včetně čtyř ministrů.

Foto: ČTK/AP

Protest proti puči v Súdánu

Článek

Mezi zadrženými je také člen súdánské suverénní rady, nejvyššího orgánu v zemi, který je složen ze zástupců armády a vůdců občanské společnosti. Zatčen byl rovněž premiérův mediální poradce, uvádí Reuters s odkazem na své zdroje. Súdánské profesní sdružení, organizace zastřešující několik odborových svazů, vyzvalo občany, aby vyšli do ulic a protestovali tak proti možnému armádnímu převratu.

Později ministerstvo uvedlo, že premiér byl převezen na neznámé místo poté, co odmítl vydat prohlášení, v němž by převrat podpořil.

Foto: ČTK/AP

Záběry z Chartúmu, kde došlo k převratu.

Předtím Hamduka podle sdělení resortu vojáci drželi v domácím vězení. Podle ministerstva premiér vyzval Súdánce, aby se pokusu o puč pokojně postavili a aby "hájili svou revoluci".

Podle prohlášení ministerstva informací armáda také obsadila hlavní sídla súdánské televize a rozhlasu v hlavním městě Chartúmu a druhém největším městě Umdurmánu a zadržela jejich zaměstnance. Ministerstvo vyzvalo k okamžitému propuštění zadržených a pokus o převrat odsoudilo. Zatčen byl rovněž premiérův mediální poradce, uvádí agentura Reuters s odkazem na své zdroje.

V září súdánské úřady oznámily, že zmařily pokus o převrat, který naplánovali stoupenci svrženého prezidenta Umara Bašíra.

Bašír byl sesazen armádou při masových protivládních demonstracích v roce 2019. Od té doby zemi řídí přechodná vláda, která je složená z vojáků a civilistů a čelí velkým ekonomickým a bezpečnostním problémům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám