Hlavní obsah

Převaděčství jako byznys. Iráčan ročně vydělá až 2,5 milionu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irbíl

Ze zoufalé snahy migrantů dostat se do Evropy nejvíce profitují převaděči. O tom, jak velký je to pro ně byznys, svědčí video pořízené televizí Sky a zveřejněné agenturou AP. Reportéři v Iráku odchytili jednoho z převaděčů, který uvedl, že si ročně takto vydělá zhruba 100 tisíc dolarů (zhruba 2,5 milionu korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Irácký převaděč popisuje, jak transportuje lidi do EvropyVideo: AP

 
Článek

Právě lidé z Iráku, konkrétně iráčtí Kurdové, jsou nejčastěji zastoupenou národností z řad migrantů, kteří se aktuálně pohybují na bělorusko-polských hranicích a snaží se dostat do zemí Evropské unie.

Byznys převaděčů ale pokračuje dál, a to i přes komplikace, které například způsobily sankce Evropské unie vůči běloruským aerolinkám Belavia, jež přepravovaly migranty z Blízkého východu.

Sedmdesát migrantů proniklo přes hranice, Poláci je vrátili zpět do Běloruska

Evropa

„Z Iráku se chce dostat stále více lidí, ale teď nemohou, protože v Bělorusku momentálně nejde získat víza,” popisoval pod podmínkou anonymity jeden z převaděčů v Iráku pro Sky.

Foto: Novinky/AP

Irácký převaděč popsal, jak transportuje lidi do Evropy.

Jeho „teritorium” se ale neomezuje pouze na Bělorusko. Lidi převádí také přes moře do Itálie, či dokonce Británie. Právě při pokusu překonat kanál La Manche zemřelo ve čtvrtek 31 migrantů. Ve Francii už v souvislosti s těmito úmrtími byli zadrženi čtyři převaděči.

Lotyšsko chce z peněz EU vybudovat plot proti Lukašenkovým migrantům

Zahraniční

„Do Británie tyto lidi převážíme z Dunkerku. Obyčejně tyto čluny udrží pět lidí, ale vyztužujeme je ocelovými lany a vybavujeme motorem, abychom mohli přepravit 15 až 20 lidí,” pokračoval převaděč z Iráku.

Jednali s nimi jako se zvířaty

Služeb převaděčů chtěla využít také rodina Mahmúdových, nakonec se ale její členové stali jejich oběťmi. Za jejich služby zaplatili 30 tisíc dolarů (asi 680 tisíc korun).

„Když jsme se dostali do Běloruska, neměli jsme žádné peníze na jídlo. Když nám řekli, že nám žádné peníze nedají, chtěli jsme se vrátit domů. Odpověděli nám, že se vrátit nemůžeme, protože už jsme je stáli nějaké peníze, a musíme se s tím vyrovnat. Jednali s námi jako se zvířaty,” popsala Jadgar Mahmúdová pro Sky.

Na převrácené lodi v Lamanšském průlivu bylo 33 migrantů, 31 jich nehodu nepřežilo

Zahraniční

Její rodina se nakonec do Iráku vrátila. Způsobil to fakt, že její členové byli zadrženi, když se pokusili překročit hraniční plot do Polska. Následně byla celá rodina deportována zpátky do Iráku.

Na dotaz reportéra, zda by cestu podnikla znova, ale Mahmúdová odpovídá bez rozmýšlení: „Kdybychom na to měli peníze, tak ano. Tady nemáme žádný život a ani budoucnost. Peníze nám chybí, nemáme nic, všechno jsme ztratili.”

Reklama

Výběr článků

Načítám