Hlavní obsah

Přes dvě stě zraněných, zhroucené domy. Atentát v Kábulu vyhloubil desetimetrový kráter

– Kábul • Aktualizováno

Mimořádně silná exploze si v pátek ráno v centru Kábulu vyžádala patnáct mrtvých a přes 240 raněných, uvedla BBC a New York Times s odvoláním na zdravotnické představitele. Večer zaútočil další atentátník na policejní akademii a zabil až dvě desítky kadetů. Ke zodpovědnosti se přihlásili radikálové z Tálibánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky masivní exploze v KábuluVideo: Reuters

 
Článek

Nálož ukrytá v zaparkovaném nákladním autě podle místních úřadů explodovala blízko vojenského objektu v hustě obydlené jihovýchodní čtvrti afghánské metropole.

Exploze zanechala na ulici kráter hluboký deset metrů, poškozeny nebo zničeny byly automobily v okruhu sta metrů a zřítilo se několik domů. Výbuch zasáhl i kasárna, kde pracují příslušníci afghánských bezpečnostních složek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Představitelé afghánské bezpečnosti na místě atentátu v Kábulu

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Afghánci odklízejí troska na místě atentátu v Kábulu, vidět jsou trosky podvozku nákladního vozu.

Byl to jeden z největších útoků v Kábulu v posledních měsících. Mezi 240 zraněnými (původní údaje hovořily až o čtyřech stovkách zraněných) je 47 žen a 33 dětí. Velké množství poraněných zasáhly střepy skla nebo úlomky poškozených budov.

Většina jich neutrpěla vážná zranění, ale čtyři desítky musejí zůstat v nemocnici.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Afghánský policista před kábulskou budovou poničenou explozí

Atentát před policejní akademií 

Další útok následoval v pátek večer. Sebevrah se odpálil před branami kábulské policejní akademie a usmrtil dvacet kadetů. Bilanci uvedli pro AP afghánští činitelé. Zdravotnické zdroje zatím potvrdily agentuře Reuters osm mrtvých.

„Atentátník na sobě měl policejní uniformu a odpálil své nálože mezi kadety, kteří se právě vraceli po pauze,” uvedl policejní představitel. Využil fronty při osobních prohlídkách před vstupem do areálu.

V Kábulu jsou útoky teroristů a sebevražedných atentátníků poměrně časté, ale proniknutí nákladního auta naloženého trhavinou do širšího centra přes přísné kontroly na okraji města je neobvyklé. Vjezd těžkých nákladních aut do Kábulu je povolen jen v nočních hodinách.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Afghánský policista před budovou zničenou výbuchem

Zodpovědnost za útok přiznalo radikální hnutí Tálibán.

Ten se přihlásil i k útoku, který ve východoafghánské provincii Lógar provedl ve čtvrtek sebevražedný atentátník. Usmrtil osm lidí a dalších 12 zranil, když se odpálil před budovou místního guvernéra. Mezi mrtvými byli tři policejní důstojníci a pět civilistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám