Hlavní obsah

Přelomový rozsudek japonského soudu. Zákaz stejnopohlavních svazků je protiústavní

Sapporo

Japonský soud v Sapporu označil za protiústavní, že homosexuálové nemohou v zemi uzavřít manželství. Podle soudu to odporuje zásadě rovnosti osob před zákonem. Homosexuální páry tak dosáhly před japonskými soudy prvního symbolického vítězství, uvedla agentura Reuters. Japonsko jako jediná země skupiny G7 neumožňuje uzavřít před zákonem stejnopohlavní svazky, podle zástupců státu s touto možností nepočítá ústava.

Foto: Profimedia.cz

Japonští aktivisté za práva LGBT

Článek

Soud se zabýval žalobou skupiny homosexuálů, kteří požadují odškodnění od japonského státu za to, že jim neumožňuje uzavřít manželství či obdobnou formu partnerství. Podobné žaloby podaly skupiny i v dalších částech této asijské země. Japonský stát zastává stanovisko, že manželství stejnopohlavních párů neumožňuje ústava, která mluví o „dobrovolném souhlasu osob dvou pohlaví”.

Soud zároveň ovšem odmítl uznat nároky na odškodnění. Žalující strana požadovala po japonské vládě, aby každému ze tří párů vyplatili jeden milion jenů (201 tisíc Kč) za újmu, kterou jim zákazem manželství vytvořila.

Rozsudek přivítala opoziční poslankyně Kanako Ocudžiová, která se hlásí ke komunitě gayů a leseb. Poslankyně vyzvala parlament, aby se otázkou zabýval a schválil takovou úpravu občanského zákoníku, která by uzavření homosexuálních svazků umožňovala.

LGBT vstřícná EU: Polsko tleská i píská

Evropa

Jak uvádí britský deník Guardian, podobnými žalobami se nyní zabývají čtyři další soudy v Japonsku a dá se tak očekávat, že se budou řídit středečním rozsudkem.

Liberální ano, přijímané ne

Japonské právo je na asijské poměry docela liberální. Homosexuální sex je v zemi povolen už od roku 1880, byť ve společnosti vůči skupině LGBT stále přetrvává stigma. Z toho důvodů se ještě stále často stává, že lidé s menšinovou sexuální orientací či identitou se k ní zdráhají veřejně přihlásit.

Polsko zakázalo francouzskému ministrovi navštívit „zóny bez LGBT”

Evropa

Homosexuální páry nemají v Japonsku možnost uzavřít státem uznané partnerství. Některá města ale vydávají osvědčení o svazku, která přináší párům jen některé omezené výhody, například právo na poskytnutí informací o zdravotním stavu partnera. Homosexuální páry ale nemají přístup k dalším významným právům, například v oblasti dědictví či péče o děti.

Řada firem kvůli tomuto přístupu nedokáže přilákat do Japonska vysoce kvalitní pracovníky. Americká obchodní komora (American Chamber of Commerce) minulý rok vydala přihlášení, ve kterém upozorňuje, že japonský přístup k homosexuálům způsobuje, že je země na mezinárodním poli méně konkurenceschopná.

ÚS: České soudy nemohou uznávat zahraniční rozhodnutí o osvojení dětí homosexuály

Domácí

Některé společnosti se tak snaží situaci vyřešit vlastními kroky, i přesto ale naráží na překážky. „Ohledně věcí, které jsou součástí národního systému, jako jsou třeba důchody, prostě nemůžeme nic udělat,” vysvětluje pro Guardian Masa Yanagisawa ze společnosti Goldman Sachs, který zároveň působí v nevládní organizaci Manželství pro celé Japonsko.

„Všechny ostatní vyspělé země toto mají, takže Japonsko konkurenčně prohrává. Pak je to ještě fakt, že lidé nemohou být sami sebou,” dodává.

Reklama

Výběr článků

Načítám