Hlavní obsah

Předák bangladéšské opozice dostal trest smrti za válečné zločiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dháka

Druhému tajemníkovi zakázaného bangladéšského opozičního Islámského společenství (Džamáate islámí) Abdulu Kaderovi Mullovi, který dostal v únoru doživotí za válečné zločiny, zpřísnil v úterý nejvyšší soud verdikt na trest smrti.

Foto: Reuters

Archivní snímek Abdula Kadera Mully v policejním antonu

Článek

Dále se tak prohloubilo rozdělení bangladéšské společnosti, která se pokouší vyřešit okolnosti svého vzniku v roce 1971, a islámské opozice, jež nechtěla odtržení od Pákistánu a násilím se mu bránila.

Mulla dostal trest smrti, protože přehlížel krvavé masakry během války za nezávislost, vinným byl uznán v pěti ze šesti bodů obžaloby včetně vraždy. Měl stát za sérií masakrů v části Dháky, kvůli čemuž mu přezdívali řezník z Mirpuru. Patřil k nejobávanějším předákům Džamáate islámí.

Zpřísnění trestu vyvolalo šok, protože se ještě nikdy nestalo, aby nejvyšší soud trest zpřísnil. Nanejvýš ho potvrdil.

Mullovi příznivci okamžitě uvedli, že verdikt je politicky motivovaný. Jeho strana byla v srpnu zakázána, protože je v rozporu s novou sekulární ústavou z roku 2010. Strana vyzývá k tomu, aby země byla muslimská a řídila se právem šaría. [celá zpráva]

Foto: Andrew Biraj, Reuters

Bangladéšský policista hází na demonstranty kus cihly.

Speciální soud se snaží uzavřít bolestnou kapitolu osamostatnění, kdy muslimové tvrdě bojovali proti odtržení od Pákistánu. Už v únoru byl ve stejném procesu, kde Mulla dostal doživotí, odsouzen k smrti generální tajemník Džamáate islámí, 73letý Delvar Husajn Sajídí. [celá zpráva]

Verdikt tehdy vyvolal masové protesty, při nichž zemřelo 17 lidí. [celá zpráva]

Celkem si protesty proti verdiktům speciálního soudu od ledna vyžádaly stovku obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám