Hlavní obsah

Účtování s minulostí rozděluje Bangladéš, trest smrti pro muslimského politika spustil nepokoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dháka

Bangladéšská vláda se pokouší vypořádat s temnou minulostí. V roce 2010 ustavila zvláštní tribunál, který má soudit lidi, kteří se dopustili v roce 1971 za války za nezávislost zločinů proti lidskosti. Stanuli však před ním jen muslimové a ve čtvrtek byl k trestu smrti odsouzen jeden z vůdců Bangladéšského islámského společenství Delvar Husajn Sajídí. Rozsudek okamžitě vyvolal protesty. Zemřelo při nich 17 lidí, 14 bylo zastřeleno.

Foto: Pavel Rahman, ČTK/AP

Bangladéšští hinduisté oslavují trest smrti pro Sajídího

Článek

Sajídí byl shledán vinným ze zločinů spáchaných během války za nezávislost v roce 1971. Jsou mezi nimi masové vraždy, mučení, znásilňování a násilné poislámšťování hinduistů. Sajídí, který byl zatčen v roce 2010, byl shledán vinným v osmi z dvaceti bodů obžaloby. Třiasedmdesátiletý opoziční vůdce vinu popřel.

Po vynesení rozsudku vypukly na několika místech státu protesty, při nichž přišlo o život 17 lidí, uvedla agentura Reuters. Dalších dvě stě lidí bylo zraněno. Zatímco muslimové proti rozsudku protestovali, hinduisté jej oslavovali.

Foto: Pavel Rahman, ČTK/AP

Policie v ulicích Dháky chrání muslimy protestující proti rozsudku smrti

Bangladéš vyhlásil samostatnost v březnu 1971, v následujících krvavých bojích trvajících do prosince ale zahynuly tři milióny lidí. Dalších deset miliónů uteklo do Indie.

Před tribunálem má stanout celkem devět předáků Bangladéšského islámského společenství, kromě Sajídího si již vyslechli rozsudek další dva. Abdula Kadera Mullu soud poslal počátkem února do vězení na doživotí. V lednu byl k trestu smrti odsouzen v nepřítomnosti někdejší šéf zmíněné fundamentalistické islámské strany Abul Kalam Azad.

Kritici tribunálu jsou přesvědčeni, že procesy jsou politickou mstou. Bangladéšské islámské společenství vyhlásilo na čtvrtek protestní generální stávku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám