Hlavní obsah

Požáry už vyhubily 30 procent koalů Nového Jižního Walesu

Děsivé lesní požáry, které sužují pobřeží australského státu Nový Jižní Wales, zabily v posledních dnech až 30 procent tamní populace koalů medvídkovitých, píše britský list The Guardian. Odvolává se na informaci australské ministryně pro životní prostředí Sussan Leyové. Počet těchto zvířat se před pohromou odhadoval na 15 až 28 tisíc kusů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Katastrofické požáry v Austrálii zabily na 30 procent populace koalVideo: Reuters

 
Článek

„Budeme vědět více, až se požáry uklidní a budeme moci vše zhodnotit,“ řekla ministryně rozhlasové stanici ABC. Vzhledem k tomu, že bylo zničeno na třicet procent oblastí, kde žijí, odhaduje se, že plameny zabily na 30 procent těchto zvířat.

Koala je jedním ze symbolů Austrálie. Jeho tamní populaci ale ohrožují klimatické změny, zmenšování přirozeného životního prostředí či choroby jako infekční chlamydie přenášející se při páření.

Podle australského zákona na ochranu přírody z roku 2012 patří koala mezi zranitelné druhy. Ve volné přírodě těchto vačnatců žije méně než 100 tisíc, možná dokonce jen 43 tisíc, uvádí Australská nadace pro koaly.

Omlouvám se za svou dovolenou, vzkázal australský premiér z Havaje. Kvůli požárům umírali hasiči

Svět

Koala medvídkovitý není medvěd, jak by se mohlo zdát z jeho často používaného nepřesného označení medvídek koala. Jedná se o vačnatce.

Plameny sežehly miliony hektarů

Požáry zachvátily pobřeží australského státu již v listopadu, s ohněm v uplynulých týdnech bojovali hasiči rovněž i v Jižní Austrálii, Viktorii a v Západní Austrálii. Od začátku požárů zemřelo nejméně devět lidí, oheň rovněž zničil přes pět milionů hektarů vegetace, z toho 3,4 milionu hektarů právě ve státě Nový Jižní Wales.

Meteorologové ale nedávají pro následující dny mnoho naděje, píše server BBC. Na kontinent dorazí další vlna veder a hasiči se obávají, že se zvýší nebezpečí vzniku dalších požárů. V regionech Nový Jižní Wales, Jižní Austrálie a Viktorie mají v pátek teploty překročit 40 °C.

Reklama

Výběr článků

Načítám