Hlavní obsah

Povstalci vyrazili na Kaddáfího rodiště, italští novináři jsou volní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis
Aktualizováno

V Libyi i přes pád sídla Muammara Kaddáfího v Tripolisu pokračovaly ve čtvrtek boje povstalců s vůdcovými silami. Povstalci vyrazili na jeho rodiště, přístavní město Syrta. Střety však byly hlášeny i z dalších míst. List Corriere della Serra současně informoval o propuštění čtveřice zadržovaných italských novinářů. Povstalecká vláda také žádá zahraniční spojence o peněžní pomoc.

Foto: Profimedia.cz

Povstalečtí bojovníci v Libyi

Článek

„Káddáfího síly stále bojují, jsme překvapení. Mysleli jsme si, že se po pádu Tripolisu vzdají," citovala agentura AFP velitele jedné z povstaleckých jednotek.

Odpoledne se rozhořely tvrdé boje před hotelem Corinthia v Tripolisu. U hotelu Corinthia je slyšet prudká palba. Podle agentury Reuters se povstalci snaží zneškodnit Kaddáfího ostřelovače, kteří jsou na střechách okolních domů. Rebelové proti nim střílejí protileteckou a minometnou munici, někteří je odstřelují z hotelové střechy. Hotel leží asi 1,5 kilometru od hlavního náměstí a je naproti staré čtvrti.

Ostřelovači jsou ale i jinde a lidé se bojí vycházet ven. Bojuje se i v dalších čtvrtích a v Kaddáfího sídle Báb al-Azízíja, do nějž povstalci vstoupili v úterý.

Tažení na Syrtu 

Povstalecké jednotky také vyrazily k Syrtě ze všech tří vnitrozemských stran. Z místa jsou hlášeny i raketové útoky. Při silnici na západě od města rebelové narazili asi na tisícovku Kaddáfího vojáků. Na místo mířily posily.

Útoky byly hlášeny i z dalších míst, zejména z města Sabhá v poušti na jihu, odkud pochází Kaddáfího rodina. Jak Syrtu, tak Sabhá mají provládní síly stále plně ve své moci. Server BBC upozornil, že tam ale hrozí humanitární krize kvůli nedostatku elektřiny, paliv a potravin.

Rebelové cestou k Syrtě také narazili na odpor u města Bin Džavád.

Povstalci žádají o peníze

Vláda povstalců mezitím požádala spojence o rychlou peněžní pomoc. Na jednání v Dauhá ve středu uvedli, že nutně potřebují pět miliard dolarů. Ty mají být uvolněny z dosud zmrazených kont a fondů.

Ve čtvrtek se k USA a Švýcarsku s plánem uvolnění peněz přidala Itálie. Ministerský předseda Silvio Berlusconi oznámil odmražení 505 miliónů dolarů v italských bankách.

O uvolnění peněz jedná kontaktní skupina spojenců. Očekává se i rychlé přijetí nové rezoluce v OSN, na jejímž základě by prostředky mohly být uvolněny. Na návrhu nové rezoluce podle středeční zprávy Reuters už pracují Francouzi a jejich spojenci.

Povstaleckou vládní radu nově uznala ve čtvrtek Liga arabských států. Dosud ji za svrchovaného reprezentanta Libye uznalo 52 členských zemí OSN a dva další státy.

Novináři jsou na svobodě

Čtveřice italských novinářů, která byla unesena ve středu u Zavíje, odkud byly rovněž hlášeny tuhé střety, se ve čtvrtek ocitla na svobodě. O propuštění reportéra a jeho kolegyně informoval jejich domovský deník Corriere della Serra. Na svobodě jsou podle něj i zbylí dva novináři z La Stampy a katolického listu Awenire.

Reklama

Související články

Kam se mohl schovat plukovník Kaddáfí?

Libyjští povstalci sice v úterý dobyli sídlo Muammara Kaddáfího v hlavním městě Tripolis, ale boje pokračují dál. Plukovník Kaddáfí, který se na veřejnosti...

Výběr článků

Načítám