Hlavní obsah

Kam se mohl schovat plukovník Kaddáfí?

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libyjští povstalci sice v úterý dobyli sídlo Muammara Kaddáfího v hlavním městě Tripolis, ale boje pokračují dál. Plukovník Kaddáfí, který se na veřejnosti neukázal od května, není k nalezení.

Článek

„Kde je Kaddáfí? Kdybyste věděli, dejte mi vědět. My to nevíme. Nemám ponětí a nejsem si vlastně jist, jestli na tom opravdu záleží. On už klíčovým hráčem není,“ pronesl v úterý odpoledne na tiskové konferenci z Neapole francouzský velitel sil NATO plukovník Roland Lavoie.

Aliance vytrvale tvrdí, že zatknout Kaddáfího kvůli mezinárodnímu zatykači z Haagu není její práce. Je to však Kaddáfí a jeho synové, kteří dál řídí vojenské akce a platí a inspirují bojovníky.

Utekl Kaddáfí do zahraničí? Nebo jen z Tripolisu? Ukrývá se snad stále v labyrintu tunelů pod svým tripoliským sídlem Báb al-Azízíja? Bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna po pádu Bagdádu hledali američtí vojáci osm měsíců, než ho dopadli.

Exil nahlas odmítá

V minulých dnech se opakovaně vynořily zprávy, že Kaddáfí vyjednává o svém odchodu s rodinou za hranice, konkrétně do Tuniska či Jihoafrické republiky. V minulosti se hovořilo i o dalších zemích v Africe a na Blízkém východě. Opozice dávala najevo vůli nechat ho dožít v Libyi, když se vzdá vlády. Takové smírné řešení ale odporuje žádosti Mezinárodního trestního soudu o vydání Kaddáfího.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Oslavy na Zeleném náměstí v Tripolisu a v BengházíVideo: Reuters

Zatímco nepotvrzené zprávy z tábora povstalců hovoří o přesunu Kaddáfího příbuzných k hranici s Alžírskem, plukovník prohlašuje, že vlast neopustí a boj povede až do konce. Buď přijde vítězství, anebo smrt.

Muvčí Pentagonu v úterý uvedl, že Kaddáfí je podle mínění USA stále v Libyi.

Kaddáfí se naposledy na veřejnosti ukázal v květnu, v televizi pak v polovině června, když hrál šachy s ruským vyslancem Kirsanem Iljumžinovem. Od té doby pronáší své projevy jen přes telefon. Iljumžinov v úterý oznámil, že s plukovníkem hovořil. Nejprve mluvil s jeho synem Sajfem, kterému se podařilo utéct ze zajetí, načež se v noci s pompou projížděl Tripolisem. Sajf záhy telefon předal otci. Kaddáfí potvrdil, že je v Tripolisu a zdráv.

Foto: ČTK

To by znamenalo, že zůstal v sídle a teď si s povstalci, ale i s britskými a francouzskými agenty v terénu a pozorovacími letouny NATO ve vzduchu hraje v okolí na schovávanou.

V hlavním městě se ale mluví o tom, že uprchl před časem do svého rodiště, přístavního města Syrta. Právě sem se po pádu sídla Báb al-Azízíja začaly v úterý večer stahovat jemu věrné jednotky, ostatně stejně jako k městu Sabhá na jihu od Tripolisu, odkud zase pochází jeho předkové.

Není jisté, co se stane, až bude Kaddáfí nalezen. Stane-li se to na libyjském území, dostojí plukovník svým slovům o tom, že bude bojovat až do skonání?

Reklama

Související články

Kaddáfí není naším terčem, opakuje NATO

Úkolem Severoatlantické aliance v Libyi zůstává i během "poslední" bitvy o Tripolis a sídlo libyjského vůdce Muammara Kaddáfího hlavně ochrana civilistů,...

Výběr článků

Načítám