Hlavní obsah

Poradce afghánského prezidenta platila CIA

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/ Kábul

Už tak komplikované vztahy mezi USA a afghánskou vládou dále podkopalo zjištění, že prezidentův klíčový poradce Mohammed Salehi, který stojí v čele Národní bezpečnostní rady, byl po léta placen americkou Ústřední zpravodajskou službou (CIA). Uvedly to podle středečního vydání listu New York Times američtí i afghánští představitelé.

Článek

Salehi je vyšetřován kvůli korupci. Zatčen byl v červenci, když jej zachytila kamera, jak požaduje úplatek. Chtěl auto pro svého syna výměnou za to, že zastaví Američany požadované vyšetřování společnosti New Ansari, která je podezřelá, že ze země poslala do zahraničí, zejména do Dubaje, miliardy dolarů na konta afghánských úředníků, ale také narkomafie a vzbouřenců.

Po pár hodinách byl Salehi propuštěn na přímou intervenci Karzáího, kterého poradce volal z cely. V té době se ještě nevědělo, že jej platila CIA. Panovala však obava, že toho ví příliš mnoho o korupci v Karzáího vládě.

Že byl placen CIA, se ukázalo až nyní. Zatím není známo, jaké služby jí poskytoval, zda měl například shánět i zprávy z prezidentského paláce. Napětí mezi Američany a Karzáím v posledních letech vzrůstá, nejprve kvůli velkým počtům civilních obětí útoků NATO, pak kvůli zfalšovaným prezidentským volbám, které Karzáí vyhrál.

Důvěra v prachu

Fakt, že poradce byl placen CIA, podkopalo poslední zbytky vzájemné důvěry. Také je ranou pro aliancí požadované vyšetřování korupčních afér afghánské vlády, když CIA vyplácela vysokého afghánského představitele. Oslabilo to také důvěryhodnost afghánské vlády v očích Afghánců, kterým je proti srsti přítomnost zahraničních vojáků a demonstrují proti ní. Spolupráce Karzáího s NATO posiluje pozici Tálibánu.

Foto: Profimedia.cz

Abdul Rašíd Dostúm (vlevo) a současný prezident Hámid Karzáí

Na možnost, že Salehi je placen Američany, upozorňoval i demokratický senátor John Kerry při své návštěvě Afghánistánu. Naznačil, že peníze jdou od CIA, ale nejmenoval ji.

Salehi patřil k Uzbekům Abdula Rašída Dostúma, kteří pomohli k vyhnání Rusů, ale pak prohráli s Tálibánem. Dostúm patřil ke klíčovým americkým želízkům v afghánském ohni po zahájení invaze v roce 2001. Platila jeho bojovníky.

Podle nejmenovaných afghánských představitelů Salehi často působil jako kurýr, který dával peníze dalším lidem.

Reklama

Výběr článků

Načítám