Hlavní obsah

Polští vojáci v Afghánistánu měli vyhodit dům do povětří pro svou zábavu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polská armáda v pátek zahájila vyšetřování vojáků v Afghánistánu, kteří čelí podezření, že pro zábavu vyhodili do povětří dům. Takový čin by představoval porušení ženevských konvencí, informovala agentura AP. Incident je zachycen na videu, které se objevilo na internetu.

Foto: Profimedia.cz

Polští vojáci na základně v Kábulu

Článek

Ženevské úmluvy označují zbytečnou destrukci civilního majetku za válečný zločin. Videozáznam, na němž skupina polských vojáků vyhazuje dům v odlehlé oblasti do povětří, vyšetřuje vojenská policie a státní prokuratura.

Video trvá tři minuty, bylo zřejmě pořízeno na jaře a z dálky a jeho kvalita je špatná. Vojáci z šesté rotace, kteří Afghánistán v dubnu opustili, při destrukci vtipkují. Jeden poddůstojník listu Rzeczpospolita potvrdil, že "to bylo z legrace".

„Nejpravděpodobněji se jednalo o opuštěný dům uprostřed pustiny, jak film naznačuje,“ uvedl zástupce polského ministerstva obrany Piotr Lukasiewicz. Dodal, že vojáci zřejmě likvidovali nevybuchlou munici. V případě, že by tomu tak nebylo, byla by záležitost pro armádu ostudnou.

Polsko má v Afghánistánu 2 600 vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám