Hlavní obsah

Polní maršál Haftar se stáhl z Tripolisu, město kontroluje vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Milice věrné libyjské vládě premiéra Fáize Sarrádže, která má podporu OSN, oznámily, že získaly úplnou kontrolu nad hlavním městem Tripolisem, informuje agentura Reuters. Zdroj z řad Libyjské národní armády (LNA) polního maršála Chalífy Haftara potvrdil, že LNA se z města stahuje.

Foto: Ismail Zetouni, Reuters

Vypálené obrněné vozidlo Haftarovy Libyjské národní armády v Ghajranu jižně od Tripolisu

Článek

Síly vlády národní jednoty (GNA) premiéra Sarrádže vydaly prohlášení, v němž sdělily, že mají plnou kontrolu nad administrativní oblastí Tripolisu.

Zdroj z řad LNA potvrdil, že její jednotky se do konce čtvrtka z Tripolisu zcela stáhnou a přesunou se do města nedaleko od Tarhúny, své hlavní základny na západě země.

Po 14 měsících tak končí snaha Haftara ovládnout Tripolis. Od února LNA ztrácela pozice na západě a přišla i o města u hranic s Tuniskem.

Libyjská vláda dobyla města Sabráta, Surmán i Abú Grajn

Svět

Zprávě o plné kontrole nad Tripolisem předcházelo středeční oznámení sil podporujících GNA o tom, že získaly zpět mezinárodní letiště. To bylo od půlky loňského roku pod kontrolou Haftarových jednotek.

Letiště, které se nachází asi 20 kilometrů jižně od hlavního města, poničily v roce 2014 boje znepřátelených stran a od té doby je mimo provoz. Je však důležité ze strategických důvodů, protože se odtamtud dá kontrolovat vstup do města z jihu.

Po útoku na letiště v Tripolisu hořely nádrže s palivem

Svět

Sarrádž, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan i představitelé dalších zemí podporujících vládu národní jednoty se mají setkat ve čtvrtek v Ankaře. K setkání dochází krátce poté, co mise OSN v Libyi (UNSMIL) v úterý oznámila, že se účastníci bojů dohodli na obnově mírových jednání.

Libyi sužuje konflikt různých frakcí už od pádu diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011. Haftarovy jednotky ovládající východ země se opírají o podporu Egypta, Spojených arabských emirátů a Ruska.

Rusko vyslalo do Libye bojová letadla, Pentagon zveřejnil jejich satelitní snímky

Svět
Foto: Ismail Zetouni, Reuters

Vraky letadel na letišti v Tripolisu

Reklama

Výběr článků

Načítám