Hlavní obsah

Libyjská vláda dobyla města Sabráta, Surmán i Abú Grajn

Tripolis

Mezinárodně uznaná libyjská vláda v pondělí oznámila, že její vojska dobyla dvě strategická města Sabráta a Surmán mezi Tripolisem a hranicí s Tuniskem, která dosud držela Libyjská národní armáda (LNA) polního maršála Chalífy Haftara. Informovala o tom agentura AFP. Libyjská vláda oznámila, že při bojích sestřelila dvě letadla a jeden vrtulník.

Foto: Ayman Al-sahili, Reuters

Příslušník provládní milice v Misurátě

Článek

„Naše síly převzaly kontrolu nad (městy) Surmán i Sabráta a pronásledovaly teroristické (Haftarovy) milice," uvedl mluvčí tripolské vlády v komuniké.

Uvedená města leží 60 a 20 kilometrů západně od libyjské metropole. Dobýt se podařilo už neděli i Abú Grajn ležící jižně od Misuráty. Tím se uvolnilo sevření Tripolisu.

Turecko porušuje embargo OSN a dál posílá zbraně do Libye

Svět

Libyjská vláda oznámila, že poblíž města Misuráta a Abú Grajnu sestřelila dvě bezpilotní letadla Wing Loong patřící do výzbroje LNA a jeden její bitevní vrtulník Mi-35, oznámila televize Al-Džazíra. Podle vlády padlo devět příslušníků vládních sil a bylo zabito 30 mužů z řad LNA včetně několik bojovníků ze Súdánu a Čadu.

Zbrojní embargo ohledně Libye už porušilo několik zemí

Zahraniční

Raketové útoky LNA si vyžádaly v neděli život jedné ženy a jednoho dítěte.

Wolfram Lacher z berlínské nadace, která se zabývá Libyí, připomíná, že v případě Sabráty a Surmánu se jedná o strategicky významný region. Dále na západ od zmíněných měst se totiž nachází jeden z největších komplexů na těžbu ropy a plynu v Libyi Mellitah. Ten je společným podnikem libyjské státní ropné společnosti (NOC) a italské energetické firmy Eni. Plyn z něj putuje do Itálie plynovodem Greenstream. Pro Haftara to podle Lachera znamená „velkou ztrátu”.

Polní maršál Haftar ovládl Syrtu

Svět

V Libyi, která je nestabilní od pádu diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011, nyní proti sobě stojí premiér Fáiz Sarrádž, jehož mezinárodně uznaná vláda má pod kontrolou jen malé území kolem hlavního města Tripolisu, a polní maršál Chalífa Haftar, jehož jednotky ovládají většinu Libye. Boje pokračují navzdory výzvám mezinárodního společenství i šíření koronaviru.

V Libyi bojují ruští žoldnéři, padlé už převážejí do Ruska

Svět

Haftara podporují vojensky Egypt a Katar, Sarrádže pak Turecko a Tunisko. Haftar však má i podporu Ruska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám