Hlavní obsah

Číňané vysvobodili po dvou dnech z pod trosek školačku a dvě ženy

Novinky, CNN, ČTK, aš, Novinky, AFP, Nová Čína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING
Aktualizováno

Padesát hodin strávila žákyně sedmé třídy Che Cchuej-čching pod troskami školy, která se v pondělí zřítila v Číně při zemětřesení. Teprve ve středu večer se ji podařilo zachránit. Je jednou z 84 žáků školy, které se podařilo vyprostit živé. Zachránit se po dvou dnech podařilo i těhotnou ženu a později i její matku.

Článek

Jeden ze záchranářů prohledávajících trosky školy uslyšel slabé volání: "Strejdo, zachraň mě, zachraň mě."

Záchranáři poté začali odstraňovat trosky, aby ji vyprostili. Přítomná zdravotní sestra dívce během několikahodinové záchranné operace podávala nezbytné léky. "Vypadala velmi křehce a měla na hrudi skvrny od krve,“ uvedla zdravotnice Wang Kunag-fen a dodala: "Byla ale stále při vědomí a říkala mi teto.“

Záchranář, který ji objevil, po úspěšné akci uvedl: "Kdyby se jí něco stalo, její hlas by mě pronásledoval po zbytek života."

Dívka patřila mezi ty šťastné. Zatím bylo potvrzeno 270 obětí zřícení školy. Dalších 139 žáků z 867, kteří právě měli nařízeno odpočívat na lůžku, uteklo. Ostatní skončili pod troskami.

Z trosek vyprostili těhotnou a její matku

Přes dva dny strávila pod troskami také Čang Siao-jen, která je v osmém měsíci těhotenství. Z trosek téhož obchodu s kuriozitami a upomínkovými předměty o pár hodin později vyprostili záchranáři další živou ženu, podle některých zpráv šlo o matku 34leté Čang.

:. Zachráněná těhotná žena foto: ČTK/AP

Čang a její matka byly uvězněny pod asi šest metrů vysokou vrstvou betonu a dalších trosek. Když se podařilo vyprostit těhotnou, záchranář Sun Kuo-li to komentoval slovy: "Je to zázrak života, jeden život zachránil další život.“

Záchranná operace trvala přes 50 hodin. Účastnilo se jí 35 hasičů a záchranářů. "Inženýři nám řekli, že budova je velmi nebezpečná a nestabilní, takže záchranná operace byla velmi riskantní,“ řekl Sun a dodal: "Ale je na tom vidět, co všechno děláme, abychom zachránili životy.“

Těhotná byla po celou dobu při vědomí a komunikovala se záchranáři.

Zřítilo se téměř čtyři a půl miliónu domů

Vzhledem k rozsahu katastrofy, při které podle posledních odhadů státních médií mohlo zemřít na 50 000 lidí, čínský premiér Wen Ťia-pao rozhodl do záchranných operací v S'-čchuanu nasadit dalších devadesát vrtulníků. Jejich počet tak vzroste na 110. První dvacítka helikoptér především shazovala potraviny, vodu a zdravotnický materiál a také odvážela zraněné.

Nasazení vrtulníků je klíčové, protože cesty do oblasti jsou po zemětřesení zavalené a rypadlům se jen pomalu daří je zprůjezdnit.

Šance zavalených, jichž je asi 40 000, na záchranu ale klesá, i když je do záchranných operací nasazeno přes 100 000 vojáků. Chybí nejen těžká technika, kterou se do postižených oblastí nedaří dopravit, ale také lopaty. Vláda vyzvala veřejnost a soukromé firmy, aby zapůjčily zařízení na vyprošťovací práce, od lopat a heverů po těžkou techniku.

Při zemětřesení bylo zničeno 4,3 miliónu domů. Podle prvních odhadů škoda přesáhla 20 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám