Hlavní obsah

Policie v JAR vyšetřuje možné vazby Krejčíře na srbský drogový gang

– Johannesburg

Jihoafrická policie prošetřuje možné vazby uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře na balkánský drogový gang, který ze Srbska provozuje černohorská rodina Šaričových. S odvoláním na vysoké činitele to ve středu napsal jihoafrický list The New Age; jeho informaci nicméně odmítla policie potvrdit. Také Krejčíř popřel, že by o gangu vedeném bratry Darkem a Duškem Šaričovými vůbec kdy slyšel.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

Jihoafrická republika je významným střediskem pro distribuci značného množství heroinu, kokainu a surového materiálu pro výrobu dalších drog, které si nakonec najdou cestu na trhy po celém světě, uvedl list.

Toto propojení jihoafrického drogového trhu znepokojuje mezinárodní agentury bojující proti obchodu s drogami, které spojují pašeráky drog působící na Balkáně s Jižní Afrikou. JAR je v tomto ohledu považována za stát s laxní kontrolou, kde jsou úředníci snadno podplatitelní, napsal The New Age.

Neznám je, tvrdí Krejčíř

Nyní podle informací listu probíhá vyšetřování údajného spojení uprchlého Krejčíře s jedním z velkých balkánských drogových syndikátů, který provozuje černohorská zločinecká rodina, řekl nejmenovaný zdroj místní rozvědky listu The New Age. To ovšem sám Krejčíř popřel. "Podnikám hodně a se spoustou lidí, ale nevím o bratrech Šaričových," řekl listu.

Obvinění bratrů Šaričových, z nichž Darko má údajně také slovenské občanství, které získal před pěti roky, ze zapojení do obchodu s drogami, se poprvé objevilo v listopadu 2009. Policie tehdy zadržela pět srbských kurýrů při velké mezinárodní protidrogové operaci.

Při jednom z největších zátahů roku 2009 bylo v argentinském Buenos Aires zadrženo 492 kilogramů kokainu, který mířil z Uruguaye a Argentiny přes JAR do severní Itálie, Turecka a poté do Černé Hory, kde se bratři Šaričovi narodili.

Údajného šéfa gangu Darka Šariče obvinil v nepřítomnosti minulý měsíc zvláštní soud v srbské metropoli Bělehradě, dodal The New Age. Šarić je podle soudu na útěku s pěti členy gangu; všichni mají být souzeni v nepřítomnosti za "pokus o převoz více než 2,5 tuny kokainu z Jižní Ameriky do Evropy".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám